Застрашена ли е Android от китайските брандове?

Китайски производители на смартфони ще се опитат да оспорят лидерството на Android при мобилните платформи (снимка: CC0 Public Domain)

Най-популярната мобилна платформа, Android, може да се натъкне на сериозна конкуренция от страна на китайските производители на смартфони. След Huawei, който – принуден от санкциите – развива HarmonyOS, още два бранда – Xiaomi и vivo – обмислят преход към собствени операционни системи.

„Китайските марки смартфони са на път да навлязат в ерата на напълно самостоятелно разработени операционни системи”, сподели в Twitter известният инсайдер Ice Universe. Трите големи компании вече разработват свои мобилни платформи, следвайки пътя, проправен от Huawei.

Твърди се, че Xiaomi подготвя система MIOS, която ще замени MIUI – фирмената обвивка на база Android, с която се доставят смартфоните на компанията. Тук не става дума само за смяна на името. Това е напълно нова операционна система, която, подобно на HarmonyOS, ще се използва в смартфони, таблети, автомобили и умни домашни устройства на Xiaomi.

vivo също възнамерява да пусне операционна система, която е изцяло разработена от компанията. Ако тези проекти се реализират и получат признание от пазара, китайските марки смартфони ще постигнат технологична независимост.

Инсайдерът Ice Universe първи огласи няколко нови тенденции в смартфоните, като водопадните екрани, новия дизайн на iPhone 14 с изрез Dynamic Island и внедряването на различни 200-мегапикселови сензори за изображения.

Коментари по темата: „Застрашена ли е Android от китайските брандове?”

добавете коментар...

  1. Пополека

    Вместо да се занимават с оправяне наработещото – Андроида, да вземат да си оправят бъговете и корупцията и далаверите че тофу-строителството им ще им излезе през всичко – да не говорим какъв крах е в Китай и скоро от строителен бум е имат икономическа депресия по зле и от оназ преди войната в САЩ.

Коментар