Селяни попречиха на TSMC да строи завод за 1-нм чипове

Намирането на място за предприятията на чипмейкъра TSMC е трудна задача в Тайван
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Жителите на тайванско село осуетиха плановете на технологичния гигант TSMC да построи завод за чипове по усъвършенстван 1-нанометров процес в северната част на острова.

За Тайван като производствена площадка наличието на свободна земя е сериозно ограничение при изпълнението на проекти за разширяване на предприятия за полупроводникови продукти. Така например, световният лидер в чип индустрията TSMC беше принуден да се откаже от идеята за изграждане на нов завод в северната част на острова, поради протести на местните жители, съобщи Ройтерс.

Компанията очакваше да построи завод за производство на 1-нм чипове в близост до съществуващ технологичен парк на юг от Таоюан, но жителите на околните селски райони се противопоставиха на предложението на властите да се преместят от там, за да бъде разширена промишлената зона.

Сега компанията, която е най-големият производител на чипове по договор в света, трябва да вземе решение за друго място, където да построи модерния си завод. Тайванските власти са готови да ѝ помогнат да намери парцели и в осигуряването на инженерна инфраструктура.

Големи технологични паркове, в които TSMC вече развива своите предприятия, са разположени в централната част на острова, както и на юг, където компанията вече изгражда съоръжение за 2-нм чипове. Кметът на областта казва, че районът разполага с достатъчно земя, вода и електрозахранване, за да побере повече съоръжения за производство на полупроводници.

Профилните производства са чувствителни към прекъсвания в доставките на вода и електричество. По време на сушата тайванските власти трябваше да ограничат потреблението на вода от селскостопанските предприятия на острова, така че фабриките на TSMC да получават този ценен ресурс.

В неотдавнашната гореща вълна жилищни райони в части от Тайван претърпяха прекъсвания на електрозахранването, тъй като беше даден приоритет на снабдяването на производствените обекти на TSMC.

Коментари по темата: „Селяни попречиха на TSMC да строи завод за 1-нм чипове”

добавете коментар...

  1. Балама

    Оказва се ,че селяните по цял свят са от един правени .На тая база са ги манипулирали с ,,пролетарии от всички страни …..”и са успявали ,сега също селянията в България е голям камък на шията .В големите ни градове 2\3 са от тая порода.

  2. Фофу

    Тия работи не стават случайно. Най-вероятно някой мастит земеделец в района е бил застрашен, че ще му издърпат работната ръка и е мухата на масите, че людете идат да им ядат децата живи.

    Селяните които както всяка маса вярват че много ги разбират тия конспирации, веднага са вденали, че трябва да излязат и да разгромят тия капиталистически изедници.

    Сега селяните отново ще се наслаждават на извоюваната свобода, ще работят щастливи под слънчевите лъчи за жълти ститинки и ще са щастливи. Едва ли даже ще имат капацитета да разберат кой точно по веригата нагоре е облажил. Нито дори, чеима верига.

    Също като нашите земеделци и разните протестиращи дето половината едва ли знаят, че има великотърновска фирма Октопод, която притежава около 400 хиляди и арендира още около 350 хиляди декара земя от общо милион и сто хиляди най-добра агро земя за зърнопроизводство.

    Честито на всички протестиращи умници дето все ги разбират тия конспирации и все се оказват, че са машите на хитреците и те са си ак_ли в устите без дори да някога разберат това.

  3. АлексI

    Приятел,звучиш като лоша душевна ерекция.Смени партньора или ръката.Ние,българите,вече много години,с действията си допуснахме цървулите да ни стъпят на врата!

  4. Д.Б.Р.

    Добра работа!

  5. Селянинът

    Сигурно си паднал по глава като малък и това се е отразило на когнитивните възприятия и драматично спадане на интелектуалните възможности, щом толкова много тъпотии си успял да сътвориш, кое от кое по безмислено.

  6. Селянинът с колелото

    Сигурно си паднал по глава като малък и това се е отразило на когнитивните възприятия и драматично спадане на интелектуалните възможности, щом толкова много тъпотии си успял да сътвориш, кое от кое по безмислено.

  7. емигрант-DEV

    Селяндурина е голяма мощна сила. Вижте само България нека да ви е обица на ухото 85г под селско владичество докъде може да стигне и да се доведе една развита държавата,,чрез вкарването на необразованото животинско стадо от село-Селянки и Селяндури инсталирани във власта.
    1-Ботсвана,Конго и Тринидат са с по висок стандарти кредитен рейтинг
    2-Масова умствена ,физическа, психическа,икономическа, морална ,културна и човешка деградация.
    3-Център на най нискокачествените,нерентабилни,с лоши условия и заплати мръсни производства.Държава на Ишлемето и поточните линий ,който дори Китай на 35% изхвърли след Ковид
    4-Държава на робски обслужващ персонал бармани,готвачи и серитьорки ‘ескорт’.Нулева духовност и творчеки заложби
    5-Животинска Държавна администрация,крадяща и изяждаща бъдещето на всички хора в бизнеса хранещи този кошер с беззполезни ооло 4млн селяци на брой.

Коментар