Пазарът на смартфони дава позитивни сигнали

Търсенето на смартфони се нормализира на световния пазар
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на смартфони върви към възстановяване. Продължителният спад забавя темпо, като през третото тримесечие доставките в световен мащаб са намалели само с 1% на годишна база, според анализаторите на Canalys. В резултат на възстановеното търсене в регионите и пускането на нови модели, доставките се увеличиха с повече от 20%, в сравнение с предходното тримесечие.

Canalys не дава точна оценка за пазара на смартфони в периода юли-септември, отбелязвайки, че данните все още са предварителни. Графиката в прессъобщението обаче показва, че пазарът се оценява на 300 милиона единици през това тримесечие.

Samsung остава лидер при смартфоните. Въпреки лекия спад в доставките спрямо миналата година, южнокорейският производител продължава да контролира около 20% от пазара на смартфони.

Apple, вторият по големина играч, заема 17% от глобалните доставки на смартфони, спрямо 18% година по-рано. Следва Xiaomi с пазарен дял от 14%. На четвърта и пета линия с равни дялове от 9% са Oppo и Transsion, която произвежда смартфони под марките Infinix, Itel и Tecno.

Анализаторите споменават и Huawei: въпреки че не е включена в челната петица, китайската компания постига значителен успех на вътрешния пазар, благодарение на новите модели от серията Mate.

„Новите продукти от Huawei и Apple направиха фурор на пазара през това тримесечие, засенчвайки водещи устройства от много други производители. Новата серия смартфони Mate на Huawei, оборудвана с най-новия чипсет Kirin, зарадва потребителите в Китай”, отбелязва Canalys.

Apple, междувременно, укрепва. Новата серия iPhone 15 има увеличена производителност и функции, които поддържат търсенето. От друга страна, Samsung намалява активността си в сегмента на смартфоните от начално ниво, като се фокусира върху подобряване на рентабилността.

Xiaomi и Transsion се възползват от възстановяването на нововъзникващите пазари. Успехът може да се превърне в дългосрочна тенденция, ако си изиграят добре картите, коментира Canalys.

В същото време анализаторите предупреждават доставчиците да не изпадат в прекомерен оптимизъм. Макроикономическата и геополитическа несигурност внася елемент на нестабилност в зараждащото се възстановяване на пазара и работата на каналите за продажба.

Поради това, Canalys препоръча внимателно да се следи оборотът на запасите и крайното търсене, за да се избегнат проблеми от свръхпредлагане. Анализаторите също предупреждават за възможен недостиг на компоненти на фона на краткосрочно увеличение на поръчките от производителите на устройства.

Коментар