Seagate пуска 24TB твърд диск, подходящ и за домашни компютри

Капацитетът на твърдите дискове продължава да нараства
(снимка: CC0 Public Domain)

Твърд диск на Seagate с капацитет от 24 терабайта (TB) може да се използва както в центъра за данни, така и в домашни компютри. Това е модел от серията Exos X24, който ще се предлага във варианти с различни интерфейси.

24-терабайтовият Exos X24 е предназначен за използване предимно в центрове за данни и от хиперскейлъри. Но този диск може да се вгради и в домашни компютри, тъй като Seagate предлага варианти както със SAS интерфейс (за центрове за данни), така и с обичайния SATA III (6 Gbit/s), отбелязва TechPowerUp.

Твърдите дискове Seagate Exos X24 използват традиционния метод на магнитен запис (CMR). Те са пълни с хелий и оборудвани с десет плочи с капацитет от 2,4 TB всяка.

Производителят съобщава, че за определени облачни платформи продължава да доставя модели Exos X24 с капацитет до 28 TB, които използват технология за “плочков” магнитен запис, известна като SMR. Тези дискове имат по-висока плътност на съхранение на данни, но в същото време са по-бавни при запис.

Exos X24 с капацитет 24 TB е направен в стандартен 3,5-инчов форм фактор, има 512 MB кеш памет и работи при 7200 оборота в минута, като осигурява постоянна скорост на трансфер на данни до 285 MB/s.

Новият Exos X24 с капацитет 24 терабайта излиза на пазара през декември
(снимка: Seagate)

Дискът се отличава и с дълъг експлоатационен живот. Производителят дава средно време между откази от 2,5 милиона часа. В режим на готовност консумацията е 6,3 W, а в режим на четене и запис – съответно 8,9 W и 7,1 W.

Новият HDD поддържа функции за криптиране Seagate Secure, вкл. самокриптиращ се диск (SED), SED-FIPS и моментално сигурно изтриване (ISE). Exos X24 HDD ще се предлага с петгодишна гаранция от производителя.

Seagate вече започна да доставя прототипни на 24-терабайтовия Exos X24 на избрани клиенти. Масовите доставки на тези твърди дискове ще започнат през декември. Цената все още не е обявена.

Коментари по темата: „Seagate пуска 24TB твърд диск, подходящ и за домашни компютри”

добавете коментар...

  1. мхм

    подходящ за домашни компове като за 1000 евро

Коментар