Таблет на Apple ще дебютира през януари?

„Появата на нов таблет не е била толкова очаквана откакто Мойсей слезе от планината с два такива в ръце“ – така Internet news коментира вестта, че най-вероятно Apple ще представи свой таблет в края на януари. Устройството ще е по-голямо от iPhone, по-функционално от нетбук, изцяло насочено към взаимодействие с мултимедийно съдържание и сърфиране в мрежата, съобщава специализираното издание Macworld.

За таблет на Apple се говори отдавна. Някои „добре осведомени източници“, твърдящи, че имат информация от кухнята, предупреждаваха да очакваме появата му през март 2010. Миналата седмица се появи видео с прототип на предполагаемия таблет и това допълнително наля масло в огъня.

Вчера обаче една публикация в авторитетното издание Financial Times изстреля нов залп, съобщавайки, че Apple е наела зала и сцена в изложбения център Yerba Buena Center в Сан Франциско. Датата на наема е 26 януари.

FT се позовава на добре известен наблюдател и анализатор на Apple Джин Мюнстер, според когото „има 75% вероятност Apple да направи събитие на 26 януари и 50% вероятност то да се състои за представянето на Apple таблет.” Според анализатора, ако таблетът бъде обявен през януари, най-вероятно доставките ще започнат през март.

Обичайно не си падаме по клюки, но когато голямо издание като Financial Times пише за новини от Apple — дори да звучат като клюка – това си заслужава вниманието, коментира Лекс Фридман от MacWorld.

„Разбира се, Apple не казва нищо по въпроса“, пише Mac специалистът и коментира, че събитието може да бъде за анонс на системи за ъпгрейд на iPod устройства, процесорен ъпгрейд за MacBook Pro или каквото и да е друго събитие – „но вероятността Apple да планира да пусне таблет и точно на на 26 януари да обяви такъв план звучи много по-достоверна“.

Изданието припомня и, че въпросният изложбен център Yerba Buena Center е мястото, където се случват някои от най-знаменателните събития на Apple като например завръщането на Стив Джобс през септември.

Коментар