Новост в Android ще пази личните данни от любопитни очи в сервиза

Android потребителите ще могат по-спокойно да оставят смартфоните си в сервиза
(снимка: CC0 Public Domain)

Никакви лични данни на Android потребителите няма да станат достояние на любопитни служители в сервизния център, когато устройството бъде предадено за ремонт. Google работи върху нова функционалност, известна като Repair Mode за Android.

Препратки към този нов режим за поверителност бяха намерени в хранилището AOSP. Става въпрос за режим, който ще бъде полезен на всеки потребител, ако трябва да занесе смартфона си в сервиз.

Repair Mode работи по следния начин: потребителят активира този режим, използвайки избрания метод за удостоверяване, а смартфонът скрива акаунта и всички потребителски данни. Така служителите на сервизния център ще получат устройство с чиста операционна система без акаунт или достъп до скрити файлове.

След като потребителят вземе смартфона си от сервиза, той ще трябва само да деактивира Repair Mode, като използва същия метод за удостоверяване, който е бил използван за активиране на режима, отбелязва GSM Arena в публикация за нововъведението.

Това не е съвсем ново решение при смартфоните, тъй като миналата година Samsung представи подобен режим. Очаква се такъв режим да се появи и в смартфоните Google Pixel.

Но общ режим за всички Android устройства, реализиран в самата операционна система, ще направи тази полезна функционалност достъпна и на смартфоните на останалите производители, които все още нямат собствено решение.

Коментари по темата: „Новост в Android ще пази личните данни от любопитни очи в сервиза”

добавете коментар...

  1. Blah

    Сценарий: потребителя си изпуска телефона. Екрана става на ***, и нищо не може да се види на него. В задачата се пита: как потребителя ще пусне въпросния режим, преди да си предаде телефона в сервиза?

Коментар