Стартира конкурс за зелени столици

Вече се търсят следващите Eвропейски зелени столици. Престижната награда отличава градовете, които правят най-много за съобразяване на градския живот с околната среда, съобщи Европейската комисия.

По-рано тази година Стокхолм и Хамбург бяха отличени като първите победители, съответно за 2010 г. и 2011 г. Сега е в ход надпреварата за това кои градове ще претендират за престижната титла за 2012 г. и 2013 г.

Всеки град от ЕС с повече от 200 000 жители може вече да се кандидатира за наградата „Европейска зелена столица“. Инициативата е открита за 27-те държави-членки, за кандидат-членките (Турция, Бивша югославска република Македония (БЮРМ) и Хърватия) и страните от Европейското икономическо пространство (Исландия, Норвегия и Лихтенщайн).

Кандидатурите ще се оценяват въз основа на 11 критерия, свързани с околната среда, в това число местния принос в борбата срещу климатичните изменения, производството и управлението на отпадъци, природа и биоразнообразие, транспорт, въздух и вода.

Градовете могат да подадат по електронен път заявление за участие, в срок до 1 февруари 2010 г. Победителите ще бъдат обявени през октомври следващата година. Журито е съставено от представители на Европейската комисия, Европейската агенция за околна среда и важни европейски и международни екологични организации.

80% от европейците живеят днес в градски райони и качеството на техния живот е в пряка зависимост от състоянието на градската среда.

Коментар