Портал ще обедини пространствените данни

Държавните администрации, които работят с пространствени данни, ще предоставят достъп до информацията си в национален портал, съгласно приетия вчера от правителството проект на закон за достъп до пространствени данни.

Законът касае транспортни мрежи, селскостопански, горски и градски кадастър, водни територии, геология, планиране на териториите. Порталът ще се свързва с единна европейска информационна структура, предвижда законът, предложен от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Данните ще бъдат описвани и поддържани по единни европейски стандарти, което ще улесни използването им от всички държави-членки на Европейския съюз, посочиха от МТИТС.

Законът прилага изискванията на директивата INSPIRE за създаване на общоевропейска инфраструктура за пространствена информация. Срокът за въвеждане на директивата бе 15 май 2009 г, но законът не беше разгледан от предишното правителство.

МТИТС подготви и съгласува проекта, с което отговори на предупреждението на Европейската комисия за неспазен ангажимент, подчертаха от министерството.

Директивата INSPIRE подпомага правителствата при подготовка на политики в областта на екологията, управлението при бедствия и аварии, както и при опазване на живота и здравето на хората.

Коментар