Задава се нова ера в Windows/Arm компютрите със Snapdragon X Elite

Qualcomm е решена да преобрази Windows лаптопите със своя Snapdragon
(снимка: Qualcomm)

Нова процесорна платформа на Qualcomm, водещият разработчик на Arm чипове, обещава промяна в компютрите на база Windows/Arm. Новата ера в този пазарен сегмент на РС пазара ще започне със Snapdragon X Elite SoC.

Най-накрая стана ясно кои платформи на Qualcomm ще се конкурират с Apple M на PC пазара. В интернет изтекоха данни от предстояща презентация, която описва едночиповата система (SoC) Snapdragon X Elite.

Очевидно Snapdragon X ще бъде нова линия, а моделът Elite ще заеме мястото на флагмана в нея. Платформата ще получи процесор с 12 ядра Oryon и тактова честота до 4,3 GHz. Това са нови ядра за Qualcomm, създадени на базата на разработките на компанията Nuvia, която Qualcomm купи преди време, отбелязва Windows Report.

Графичният процесор Adreno (все още без номер или име) има производителност от 4,6 TFLOPS. Това е много за Arm SoC, но далеч не е рекорд. Например, Apple M2 Pro има графичен процесор с производителност 6,8 TFLOPS, докато при M2 Ultra графиката достига 27,2 TFLOPS. Трябва да се има предвид, че показателят TFLOPS описва „чиста” производителност, което не значи, че в реални задачи потребителите ще получат същото.

Snapdragon X Elite ще поддържа LPDDR5X-8533 памет с осемканален контролер и 136 GB/s честотна лента, с максимален обем 64 GB.

Тази нова SoC на Qualcomm е проектирана от самото начало с фокус върху изкуствения интелект. Следователно тук има много мощен NPU блок. По-специално, невронната мрежа Stable Diffusion ще може да работи в режим на реално време.

Останалите характеристики включват безжични модули Wi-Fi 7 и Bluetooth 5.4, хардуерно кодиране и декодиране AV1. Платформата ще се произвежда по 4-нм технологичен процес.

Коментар