SK Hynix полетя високо от изкуствения интелект

SK Hynix спечели Nvidia като клиент на своите HBM3 чипове
(снимка: SK Hynix)

Корейският производител на памети SK Hynix може да спечели битката с конкурентите, в частност – основния съперник Samsung, в областта на изкуствения интелект, сочи анализ на Блумбърг.

Акциите на Samsung Electronics не се покачват толкова бързо, колкото тези на SK Hynix. Инвеститорите залагат, че последният ще стане победител в областта на изкуствения интелект.

Ценните книжа на SK Hynix се повишиха с 67% тази година, поради сделката за доставка на първокласни чипове памет с висока пропускателна способност (HBM) на Nvidia. В същото време акциите на Samsung се повишиха само с 24%. Тази разлика може да се разшири още повече.

Битката с продукти за изкуствен интелект идва на фона на слабото глобално търсене на традиционна памет. В същото време сегментът на смартфоните нанася щети на друг ключов източник на приходи за Samsung.

Чиповете HBM памет остават популярни, благодарение на скока в търсенето на продукти за поддържане на генеративни модели и услуги с изкуствен интелект като ChatGPT.

След години на лидерство в индустрията на паметите, Samsung сега трябва да навакса с HBM – усъвършенствана технология, оптимизирана за работа с ускорители за изкуствен интелект. HBM има DRAM стек, който се намира върху процесора, а не в отделен модул памет, което позволява по-бърз трансфер на данни.

SK Hynix спечели Nvidia като клиент на своите HBM3 чипове. В същото време Samsung имаше проблеми със сключването на договор с Nvidia, въпреки че компанията разработи нов чип HBM3E и заяви, че планира да представи HBM4 до 2025 г.

Според анализатор от Eugene Investment & Securities, ситуацията може да се промени в бъдеще. Samsung няма да остане завинаги встрани и вероятно ще започне да доставя следващата версия на HBM3 през тази година. SK Hynix ще продължи да поддържа лидерството си, но Samsung ще може да намали разликата през следващата година.

Коментар