Генеративният AI иска нови и по-мощни центрове за данни

926 хипермащабни центрове за данни е имало в света към средата на 2023 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Хипермащабните центрове за данни, които ще влязат в експлоатация през следващите шест години, ще бъдат два пъти по-мощни от подобни центрове за данни, работещи в момента. Това е резултат от развитието на технологиите за изкуствен интелект, включително генеративния AI, сочи доклад на изследователската компания Synergy Research.

Центровете за данни от хипермащаб са проектирани да обработват повече данни от корпоративните дейта центрове и имат много функции, които ги правят уникални. Пред тях обаче стоят някои предизвикателства, най-вече в проектирането и поддръжката, вкл. усъвършенствана автоматизация и по-големи изисквания за непрекъсната работа.

На фона на нарастващото натоварване на центровете за данни, общият капацитет на хипермащабните съоръжения почти ще се утрои през следващите шест години, прогнозира Synergy Research. В своето проучване анализаторите взимат предвид проектите на 19 от най-големите в света облачни (SaaS, IaaS, PaaS) доставчици и компании за услуги, вкл. игри, онлайн магазини, социални мрежи и търсачки.

До средата на 2023 г. имаше 926 работещи хипермащабни центрове за данни по целия свят. През последните пет години броят на тези съоръжения се е удвоил. Все по-популярните генеративни AI проекти ще допринесат не само за ръст в броя на центровете за данни, но и за увеличаване на енергийния им капацитет. Факт е, че в хипермащабните центрове броят на GPU, които се нуждаят от повече мощност, бързо нараства.

Изследователската фирма Arizton Advisory & Intelligence очаква, че инвестициите в центрове за данни по света ще нарастват със среден годишен темп от 4,58%, за да достигнат 251 милиарда долара до 2026 г.

Според анализаторите на TrendForce, хипермащабните центрове за данни ще се появяват със среден годишен темп на растеж от 13,7% до 2025 г. До края на този период броят на тези обекти ще надхвърли 1070.

Изследователската компания Technavio очаква глобалният пазар на хипермащабни центрове за данни да расте с 21% годишно и да се увеличи с $62,89 милиарда до 2024 г., спрямо 2020 г. Един от основните двигатели на този възход е разпространението на облачните технологии, които станаха особено популярни по време на пандемията. Анализаторите препоръчват на доставчиците да обърнат внимание на облака и други бързо развиващи се сегменти.

Коментар