Какво да гледаме при избора на прахосмукачка робот

Почистващият робот поема рутинната работа и ни освободи време за по-приятни неща
(снимка: CC0 Public Domain)

Роботизираните прахосмукачки са един от най-ефективните и полезни домашни помощници. Тези модерни устройства променят идеята за почистване на дома – поддържат подовете чисти почти без вашето участие. Изборът на прахосмукачка робот изисква определени познания за видове почистване, мощност, ниво на шум и други важни параметри.

Благодарение на автоматичната работа и обмислената функционалност, роботизираната прахосмукачка може да поеме впечатляваща част от домашната рутинна работа и да ви освободи време за по-приятни и полезни неща. Въпреки това, не всеки модел може да извърши качествено почистване и за да не се окаже придобивката ви безполезна играчка вместо помощник, трябва да избирате внимателно.

Прахосмукачките роботи са популярни от много години и днес на пазара има разнообразие от модели, поради което не винаги е възможно да се прецени по какво един модел се различава от друг и кой е подходящ за вашите нужди. Ето няколко основни характеристики, на които да обърнете внимание при избора на прахосмукачка робот.

Тип почистване

Всички прахосмукачки роботи са предназначени за сухо почистване на гладки и мокетени подове. По правило, използвайки въртящи се странични четки и турбо четка, устройството събира прах и отломки и ги засмуква в контейнера.

Има и модели с функция за мокро почистване и въпреки че тази опция не е предназначена да замени напълно измиването на подовете, тя ще ви помогне да освежите повърхността, да се отървете от малки частици прах и да повишите общото ниво на чистота в къщата. Измиващите роботи имат специална тъканна дюза, която е прикрепена към дъното на устройството и автоматично се навлажнява с вода от вградения резервоар.

По-предпочитани са моделите, които поддържат както сухо, така и мокро почистване, тъй като почистват по-ефективно. Между другото, има роботи прахосмукачки с функция за комбинирано сухо и мокро почистване – такова устройство изсмуква прах и отломки и незабавно измива пода, което значително намалява времето за почистване.

Брой режими на почистване

Прахосмукачките роботи имат програмирани режими, които ви позволяват да почиствате най-ефективно при определени условия. Например, в автоматичен режим устройството последователно ще почисти цялата стая, а в режим на точково почистване ще се фокусира върху избраната от вас зона – това е удобно, ако трябва да почистите пясъка от обувките в коридора или да съберете трохи под кухненската маса.

Популярен е също режимът за почистване на помещението по периметъра, като в този случай роботът преминава покрай стените и ъглите. Видовете и броят на режимите могат да бъдат различни; добре е, когато има много от тях, като оптималният вариант е прахосмукачка с 5-7 режима.

Максимално време за почистване

Животът на батерията е особено важен параметър, ако търсите прахосмукачка робот за просторен апартамент или дом. Индикаторът за автономност може да варира значително при различните устройства – има модели, чиято батерия е предназначена за 60 минути работа с едно зареждане, а има и такива, които ще работят до 200 минути без необходимост от презареждане. Ако площта на жилището е доста голяма, изберете модел с повишена автономност.

Ниво на шум

Въпреки факта, че нивото на шум на роботизираните прахосмукачки е значително по-ниско от това на класическите прахосмукачки, то все още може да бъде твърде високо и да причини дискомфорт – да ви попречи да се концентрирате върху работата или да ви разсейва, докато си почивате.

Разбира се, колкото по-тихо работи устройството, толкова по-малко неудобства ще причини. За оптимално ниво на шум се считат около 50 dB, шумът над това ниво вече може да се усети неприятно.

Всмукателна мощност

Една от ключовите характеристики, които определят качеството на почистване, е всмукателната мощност. За да може прахосмукачката-робот да засмуква добре косми и да почиства старателно не само гладки, но и мокетени подове, трябва да има по-голяма мощност.

Производителите посочват мощността на засмукване във ватове (W) или паскали (Pa). В първия случай, за ефективно събиране на отпадъци, устройството трябва да работи с всмукателна мощност от 25 W, във втория – от 2000 Pa, моделите с по-малка мощност няма да се справят добре с космите от домашните любимци и много бързо ще се запушат.

Наличие на мобилно приложение

Прахосмукачките роботи се различават по методите си на управление. Обикновено можете да пускате и спирате устройството чрез натискане на бутони на кутията; също така е възможно да конфигурирате работните параметри чрез дистанционното управление.

Но може би най-удобни са моделите, управлявани чрез собствено мобилно приложение. Възможността за управление на прахосмукачката робот от смартфон ще ви позволи не само да конфигурирате параметрите за почистване от разстояние, но и да наблюдавате процеса и да го контролирате дори когато сте далеч от дома.

Съвместимост с гласови помощници

Днес гласовият контрол на джаджи и устройства с помощта на лични асистенти вече не е прищявка, а ефективен метод за оптимизиране на домакинската работа и начин да спестите време. С тази опция не е нужно да търсите дистанционното управление, да влезете в приложението и да изберете режим на работа, за да започнете почистването. Достатъчно е просто да дадете команда на гласовия асистент за няколко секунди. Между другото, прахосмукачката робот с такава функция е отлично решение за всеки, който иска да настрои система за интелигентен дом.

В заключение

Прахосмукачката-робот значително ще опрости живота ви и ще ви освободи много време, но за да сте сигурни, че резултатът от почистването няма да ви разочарова, е важно да разгледате по-отблизо характеристиките на устройството. В много отношения изборът зависи от това как и къде точно ще се използва роботът, така че трябва да се съсредоточите предимно върху вашите цели и нужди.

За всеки случай, за да се предпазите от закупуване на продукт с ниско качество, е добре за изберете прахосмукачка от официални доставчици, които предоставят гаранции и обслужване.

Коментар