Windows по китайски: нова десктоп платформа с отворен код

Работният плот прилича удивително на Windows
(екранна снимка: Orange Pi)

Китайска компания, разработчик на добре познатата линия едноплаткови компютри Orange Pi, подготвя за пазара настолна операционна система Orange Pi OS в нова, специална конфигурация. Тя е с отворен изходен код и стъпва на универсалната платформа Harmony OS на Huawei, създадена като заместител на Android. С нея обаче разработчикът Shenzhen Xunlong ще атакува директно Windows.

С други думи, създателят на клонинги на британския микрокомпютър Raspberry Pi, които превъзхождат оригинала в почти всяко отношение, разработва операционна система, базирана на китайски заместител на Android, чиято цел е да измести Windows.

Авторите на проекта, за който съобщава Huawei Central, искат да научат системата да работи на компютри с процесори, базирани на x86 архитектура, тоест с чипове Intel и AMD – това е една от основните им цели в момента. Между другото, Китай има свои собствени процесори x86, които са подкрепени от Via, бивш конкурент на AMD и Intel на световния пазар на процесори.

Проект с история

Проектът Orange Pi OS съществува от доста време – премиерата на тази система, базирана на Android, беше преди близо година, през ноември 2022 г. Текущата версия се различава в основата си – вместо на Android, тя стъпва на Harmony OS, показана за първи път през август 2019 г.

Huawei непрекъснато подобрява платформата, опитвайки се да я превърне в основата на своята екосистема. Идеята на компанията, санкционирана от САЩ и без достъп до Google услуги, е всички нейни устройства да работят на HarmonyOS, включително смарт часовници, телевизори, домакински уреди, смартфони и др.

Какво може „китайският Windows”?

Разработчиците твърдят, че новата версия на Orange Pi OS ще получи всички характеристики на модерна настолна операционна система, по-специално пълна многозадачност, файлов мениджър, лента на задачите и контролен център.

Прословутото Старт меню е налично и тук
(екранна снимка: Orange Pi)

Обещават и широк набор от базов предварително инсталиран софтуер – браузър, офис пакет и медиен плейър, а за тези, които имат нужда от повече софтуер, разработчиците ще им предложат да го изтеглят сами от специален магазин за приложения.

Системата също така поддържа сменяеми теми и тапети за десктоп и сензорни екрани. По някаква причина разработчиците поставят специален акцент върху поддръжката на монитори, свързани чрез HDMI, въпреки че това отдавна нещо обичайно.

Дизайн като Windows 11

Разработчиците ще заимстват потребителската част на новата операционна система, по-специално интерфейса, от Orange Pi OS с Android. Тази система е точно като Windows 11 по отношение на цялостния външен вид, чак до основната цветова схема.

Превключване между приложенията в Orange Pi OS 
(екранна снимка: Orange Pi)

Системата има прозоречен интерфейс, лента на задачите и работен плот. Менюто “Старт” тук замества списъка с инсталирани приложения.

Първо за Arm, после за x86

Shenzhen Xunlong първо ще пусне версия на системата Orange Pi OS, изградена върху Harmony OS, за компютри с Arm процесори. Разработчикът ще тества операционната система на собствените си едноплаткови компютри, по-специално Orange Pi 3B, Orange Pi 5 и Orange Pi 5 Plus, сглобени съответно с процесори Rockchip RK3566, RK3588S и RK3588.

Собствениците на тези устройства първи ще имат възможност да изпробват новата система. Разработчиците не разкриват кога ще пуснат версии за други Arm компютри и за x86. На теория това може да не отнеме много време – авторите на проекта вероятно разчитат на помощта на общността, тъй като оставят системния код отворен.

Коментари по темата: „Windows по китайски: нова десктоп платформа с отворен код”

добавете коментар...

  1. ха

    Windows не е копиран от Linux, а от операционната система на епълските Macintosh компютри. Но не е толкова грозен, което не е чак такова предимство (за онова време)…

  2. Ттт

    Да не забравяме че и Windows е копирана от Linux

  3. Иванов

    За къф ми е ? Да не ме следят американците , ами да ме следят китайците. Гаранция тая ос е пълна с телеметрия , ама скрита. Нема нужда

  4. Anonymous

    Ако подкарва андроид приложения като прозорци в десктоп-френдли среда, ще има бъдеще.

  5. Анонимен

    Имам Orange Pi и го ползвам с вградения Ubuntu-подобен линукс. Съмнява ме някой да тръгне да разработва “Windows” за такива устройства. По-скоро някаква тяхна си линукс дистрибуция, която да позволява лесно управление на I/O пиновете.

  6. user

    Astra е Линукс ….

  7. Divaka

    И аз така, а пък ако искаме отворен код винаги можем да си качим linux с който може да си ползваме всички (х86 – х64) процесори и в същото време да ползваме OSS.

  8. Секюрити

    Никога не бих си качил руската Астра или тази китайската. Толкова други дистрота има, че няма начин.

Коментар