Десетилетие без отпадъци в Европа – равносметката на Brother

Фабриките за рециклиране на Brother работят с възобновяема зелена енергия
(снимка: Brother)

Eвропейската програма за повторно производство на Brother не е изпращала нищо на сметището от десетилетие насам. Това е предотвратило изхвърлянето на 35 милиона тонер касети, което се равнява на около 17 500 тона отпадъци, по данни на компанията.

Brother проправя пътя към устойчивото производство, като от 2013 г. насам може да се похвали с нулеви отпадъци до депониране, благодарение на съоръжението си за повторно производство в Уелс. Дъщерната локация Brother Industries s.r.o в Словакия също следва политика за нулеви отпадъци до депониране.

Зашеметяващите 350 милиона касети за принтери се изхвърлят на сметищата всяка година по целия свят заедно с пластмасовата им обвивка, чието разлагане може да отнеме до 1000 години. Рециклирането на касетите предотвратява изхвърлянето им на сметища, депа за отпадъци или инсинератори.

Brother Industries (U.K.) Ltd може да се похвали с една от най-дългогодишните схеми за събиране  на използвани тонер касети и повторното им производство в Европа. Вече почти 20 години програмата продължава да расте.

Ангажираността на компанията към устойчивост е изминала дълъг път – от откриването на първото специално съоръжение за повторно производство през 2008 г. до двете европейски съоръжения в момента, които са сертифицирани като въглеродно неутрални.

И двете фабрики сега работят с комбинация от възобновяема зелена енергия, подхранвана от слънчеви панели, и отоплителни системи от наземни източници – нещо, за което екипът на компанията е работил изключително упорито, за да постигне.

Рециклирането на касетите предотвратява изхвърлянето им на сметища, депа за отпадъци или инсинератори (снимка: Brother)

Рециклирането с Brother Industries (U.K.) Ltd е напълно безплатно. Клиентите просто изпращат своите празни тонер касети или мастилници обратно чрез един от одобрените методи за връщане и Brother прави останалото.

Върнатите тонер касети преминават през новаторски 150-етапен процес на повторно производство, за да се гарантира, че всяка касета е като нова. Всичко, което не може да бъде преработено поради повреда или износване, се рециклира на 100%.

Чрез разглобяване на използваната тонер касета, подмяна на всички износени части, почистване и повторно сглобяване Brother може да произведе повторно 86% от върнатите тонер касети, следвайки строги критерии, за да ги изпрати обратно на клиентите със същото качество като чисто нови. Правейки това, миналата година Brother спести около 4500 тона CO2 от навлизане в атмосферата, което се равнява на премахването на почти 1000 автомобила от пътя.

Потребителите могат да дадат своя принос към околната среда, като върнат използвани оригинални тонер касети и касети с мастило на Brother. Те ще бъдат преработени или рециклирани, за да се гарантира, че не се озовават на сметищата в Европа.

Коментар