Аутсорсингът на печатни услуги е интелигентна инвестиция в трудни времена

Управлението на печатните услуги е стратегически приоритет за компании, които търсят нови начини за съкращаване на разходите. Това сочи изследване, проведено в САЩ и Европа от агенцията за проучвания Quocirca, спонсорирано от Корпорация Xerox.

Почти 70 процента от участниците в проучването казват, че доброто управление на печатната инфраструктура е стратегическа необходимост, водеща до значително съкращаване на разходите. Дори по време на икономическа рецесия повече от 90 процента твърдят, че ще продължат процеса на оптимизиране на печатните услуги, за да съкратят разходите за печат, обмен и управление на документи.

”Резултатите от проучването подкрепят факта, че забавянето на икономиката всъщност подсилва разбирането за потенциалното съкращаване на разходите, до което води аутсорсингът на печатните процеси”, каза Стивън Кронин, президент на Xerox Global Services. „Сега, повече от всякога, компаниите гледат на Xerox като лидер на пазара на управление и оптимизиране на печатни услуги, който управлява проактивно печатната инфраструктура и съдейства за растежа на клиентите си като освобождава ценно време на служителите.”

Конкретните резултати от проучването потвърждават възможностите за съкращаване на разходите, които управлението на печатни услуги предоставят:

  • 41 процента от участниците в проучването казват, че печатът съставлява 10 процента от целия им IT бюджет; в сектора на финансовите услуги този дял достига 65 процента.
  • Почти половината от участниците в анкетата от САЩ очакват да постигнат над 30 процента съкращение на разходите след подписване на договор с външна компания за управление на печатните услуги.
  • 60 процента от компаниите, които вече са оптимизирали управлението на печатните си услуги, са доволни от реализираните спестявания след осъществяване на оптимизацията, а други 25 процента споделят, че спестяванията са по-големи от първоначално очакваните.  

„Компаниите, които са внедрили система за управление на печатните процеси дори планират разширяване на услугите, които да обхващат не само офисите, а също и печатните им бази.” каза Луела Фернандес, старши анализатор в Quocirca. „Седемдесет и пет процента от участниците в проучването имат собствена печатна база или използват подизпълнител, което означава, че те имат нужда от комплексна програма за управление на разходите за печат на всички нива в компанията, не само в офиса.”

Xerox е първата компания, която наскоро предложи система за обвързване на офисната среда с вътрешнофирмена печатна база. Програмата Enterprise Print Services на Xerox увеличава възможностите за спестявания като прави печата по-ефективен, както в печатния център, така и във виртуалния офис.

Проучването показва също, че компаниите искат оптимизираното управление на печатните им процеси да бъде приложено към вече съществуващата инфраструктура и оборудването, което вече и инсталирано. Осемдесет процента от участниците в проучването оценяват като важна или много важна способността на компанията, към която е изнесен процеса, да управлява устройства от различни производители. Понастоящем Xerox управлява 1,5 милиона устройства от различни производители в цял свят.

Корпорация Xerox бе позиционирана в зоната на лидерите от Gartner, Inc., в класацията “Квадранти на глобално влияние относно управлението на печатни услуги” за 2008 и 2009 и бе обявен за лидер в този сегмент в доклада за Оптимизиране и управление на печатни услуги в Европа на Quocirca за 2009 г.

Относно проучването

Анкетата е предоставена на IТ мениджъри, изпълнителни директори и авторитетни личности в 200 организации в САЩ, Германия, Франция и Великобритания, с еднакъв брой представители за всеки регион. Петдесет процента от участващите организации имат от 1000 до 5000 служители, а останалите фирми – над 5000 служители. Проучването обхваща разнообразни сфери – финансови услуги, фармация, обществен сектор, търговия на дребно, телекомуникации, IT.

Участниците са интервюирани през юни 2009 г. Под принтери и копирни устройства се разбират всички персонални и мрежови принтери и копири (лазерни и мастилено-струйни принтери, копири и МФУ).

За целите на това проучване Quocirca разглежда оптимизирането и управлението на печатните процеси като услуга, извършвана от външна организация. Тази компания се грижи за оптималното използване на печатащите устройства чрез наблюдение, поддръжка и управление на активите, посредством официални договорни отношения за обслужване. Определението не включва просто закупуване или лизинг на печатащи и копирни машини от външен изпълнител със заплащане на брой отпечатани страници или на друга база. То касае цялостното управление и оптимизиране на печатната инфраструктура.

Коментар