AMD с 1000% ръст на печалбата за тримесечие 

Потребителските чипове изстреляха високо печалбата на AMD, ръководена от Лиза Су
(снимка: CC0 Public Domain)

Няколко дни след като Intel обяви финансовите си резултати за третото тримесечие, същото направи и конкурентът AMD. Разработчикът на процесорите Ryzen отчете 1000% ръст на нетната печалба.

Докато приходите на Intel намаляха, а чистата печалба падна с повече от 70%, то AMD е на другия полюс. Приходите на компанията за тримесечието се увеличават с 8% до 5,8 милиарда долара, а нетната печалба възлиза на 224 милиона долара спрямо загуба от 64 милиона долара година по-рано.

На практика, нетната печалба на AMD се е увеличила с повече от 1000% през третото тримесечие, или с 299 милиона долара на годишна база.

В същото време чистата печалба на Intel е само с $1 милион по-висока от тази на AMD, което повдига интересни въпроси, тъй като приходите на процесорния гигант са почти 2,5 пъти по-големи.

Прави впечатление също, че приходите на AMD от продукти за центрове за данни не нарастват през тримесечието, въпреки че в последните години този бизнес носеше увеличени постъпления на компанията.

Същевременно, продажбите в потребителския сегмент се увеличават с 42% на годишна база, главно поради пълномащабното навлизане на пазара на мобилните APU Ryzen 7000.

Бизнесът с продукти за игри на AMD пада с 8% през тримесечието, в резултат на по-ниските приходи от продажби на полуперсонализирани продукти, сочи още финансовият отчет на компанията.

Коментар