Рекордно дълга DDoS атака продължи три дни

DDoS атака с продължителност 3 дни държи рекорда за 2023 година
(снимка:CC0 Public Domain)

Специалисти по киберсигурност засякоха най-дългата DDoS атака през настоящата година. Тя продължи близо три дни и засегна най-силно сектора на логистиката и транспорта.

Qrator Labs, специализирана в подсигуряването на интернет ресурси и неутрализиране на DDoS атаки, сподели интересна статистика за киберактивността през третото тримесечие на 2023 г. Както и в предходния период, най-много е пострадал от DDoS атаки финансовият сегмент – 42,06% от общия брой на всички атаки са били насочени към него.

Данните за максималната продължителност на атаките разкриват първия рекорд за тази година. В края на август е засечена атака в сегмента на транспорта и логистиката (летищата), която е най-дългата за тази година – продължила е почти три дни и дори надминава рекорда от миналогодишното четвърто тримесечие, когато най-дългата атака продължи близо 70 часа.

“В края на август беше извършена атака в сегмента на транспорта и логистиката (летищата) и тя стана най-дългата непрекъсната атака през тази година, продължила почти три дни (71 часа 58 минути). Важно е да се отбележи, че това беше сложна, многовекторна атака – UDP+SYN+TCP, която имаше признаци на персонализирана (custom) атака”, гласи официалното съобщение на Qrator Labs.

Общият брой на блокираните IP адреси се е увеличил със 116,42% спрямо второто тримесечие – от 18,5 милиона на 40,15 милиона. В същото време през третото тримесечие броят на атаките на ниво приложение продължава да намалява. Този път с още 26,67% спрямо второто тримесечие на годината.

Коментар