Претенциите срещу AI “художниците” удрят на камък

Хората творци засега не успяват да попречат на изкуствения интелект да се възползва техните произведения (снимка: CC0 Public Domain)

Нахлуването на изкуствения интелект в творческата индустрия провокира недоволство от художниците и оспорване на авторски права, включително в съда. Засега обаче AI удържа победа в тези битки.

Калифорнийският окръжен съдия Уилям Орик отхвърли иск, заведен от трима художници срещу три платформи – AI генераторите на изображения Stability AI, DeviantArt и Midjourney. Според ищците, тези платформи са нарушили техните авторски права, като са използвали защитени произведения за обучение на системите с изкуствен интелект.

Съдията постанови, че искът на Сара Андерсън, Кели МакКернан и Карла Ортиз за нарушаване на авторски права от DeviantArt и Midjourney е „погрешен в много отношения” и не може да бъде подкрепен. Но все пак съдията позволи да се разгледа жалба за пряко нарушение на правата от Stability AI, отбелязва SiliconAngle.

Художниците твърдят, че Stability AI е използвал техните защитени с авторски права произведения, за да обучи система с изкуствен интелект, която преобразува текст в изображения, без да получи съгласието на творците.

Според съдия Орик, двамата художници ищци, МакКернан и Ортис, не са регистрирали авторски права върху нито едно от произведенията си, което означава, че не са имали достатъчно основания да предявят претенциите си.

За да продължи със случая, съдията настоява ищците да докажат, че произведенията на AI генераторите са по същество подобни на техните собствени произведения. Части от делото срещу DeviantArt и Midjourney бяха отхвърлени, тъй като тези платформи не са свързани с компанията Stability AI, която e основната цел на обвиненията.

„Ищците правилно настояваха за пряко нарушение на авторски права въз основа на твърдения, че Stability е „изтеглил или по друг начин получил копия на милиарди защитени с авторски права изображения без разрешение за създаване на Stable Diffusion, използвал е тези изображения, за да обучава Stable Diffusion, и е допринесъл за съхранението на тези изображения и включването им в Stable Diffusion като компресирани копия”, казва съдия Орик.

В решението си съдията добавя също, че ще даде възможност на ищците да променят молбата си. Очевидно делото ще има развитие, което може да послужи като отправна точка за решаване на бъдещи подобни казуси и регулиране на изкуствения интелект.

Коментар