Заработи потенциално най-голямата виртуална електроцентрала

Собствениците на домашни системи Tesla Powerwall могат да формират най-голямата виртуална електроцентрала в света (снимка: Tesla)

Напоследък стават все по-актуални т.нар. виртуални електростанции, които акумулират и разпределят енергия от различни източници. Концепцията се възприема от крайните потребители, които могат да печелят от нея.

Tesla, компанията за електромобили на Илон Мъск, има с какво да се похвали в тази област. Американската фирма вече оперира подобна система в Калифорния и се оказва, че виртуалната електроцентрала е доста ефективна.

В Пуерто Рико има приблизително 75 000 собственици на устройства Tesla Powerwall, което потенциално може да направи разпределената система на Tesla най-голямата виртуална електроцентрала в света.

Виртуалната електроцентрала е система за агрегиране на разпределени енергийни активи, по-специално слънчеви панели, домашни устройства за съхранение като Tesla Powerwall и др. При желание собственикът на такъв актив може да се свърже към съвместна система, която при необходимост ще ползва неговото електричество за общите нужди, разбира се срещу паричната компенсация.

Подобна система позволява създаване на виртуално резервно хранилище за енергия без допълнителни разходи, което освен това, поради своята разпределеност, може да бъде по-стабилно в случай на непредвидени ситуации.

Трябва да се има предвид обаче, че не всеки потребител на Powerwall ще поиска да се свърже в общата система. Предстои да се види как ще се развие този проект във времето, а опитът на Tesla несъмнено ще бъде много полезен за оценка на потенциала и ефективността на виртуалните електроцентрали.

Коментар