AMD ще “заплува по Дунава” през май

Пренасочването на вниманието от настолните към мобилните компютри беше нещо благоприятно за Intel, която доста скоро след зараждане на тази тенденция направи значителни инвестиции в платформата си за мобилни компютри на име Centrino.

AMD, вечният й конкурент, като че ли малко поизостана от мобилната надпревара, но изглежда вече гледа съвсем сериозно на темата и увеличава усилията си в тази посока. Следващото поколение, което е под кодовото име "Дунав" (Danube), ще дойде с дузина различни разновидности през пролетта на 2010 г., издаде Hardware Central.

През май идната година AMD ще пусне фамилията мобилни процесори "Дунав" – ново поколение процесори за ноутбуци с изцяло нова технология на ядрото, нов чипсет, както и избор, простиращ се от едноядрени до четириядрени CPU.

AMD е пестелива на детайли, но любителският сайт XBitLabs.com научи някои подробности за структурата на ядрото, скоростите и параметрите.

Предишните поколения мбилни процесори на AMD използваха микоархитектура K8 , която е първата 64-битова архитектура на компанията още от 2003 г. Поколението "Дунав" ще стъпи на K10, т.е. архитектурата от ерата "Барселона", която значително увеличава производителността и при целочислените операции, и при тези с плаваща запетая.

Скокът към "Барселона" означава и преход към три- и четириядрени процесори: от цялата дузина CPU от фамилия "Дунав" един ще е едноядрен, шест ще са двуядрени, два ще са триядрени и три ще са четириядрени. Ще поддържат DDR3 памет на 1066MHz или 1333MHz.

I/O контролерът ще е нов, с доста високосоростни функции като например до 14 USB 2.0, шест Serial ATA-600 порта с RAID поддръжка, както и Gigabit Ethernet.

Чиповете ще са произведени по 45-нанометровия процес с технология "силиций върху изолатор" и ще имат доста ниски нива на енергоконсумация 25 до 45 вата.

Коментар