Сателитният интернет Starlink достигна селските училища в Казахстан

Десет училища в Казахстан вече ползват сателитен интернет от Starlink
(снимка: Starlink)

Мрежата за сателитен интернет Starlink постепенно обхваща целия свят. Нейните услуги са особено ценни за селски райони, където няма изградена инфраструктура за интернет.

Селските училища в Казахстан вече се свързват към сателитния интернет, осигурен от SpaceX – една от компаниите на Илон Мъск, съобщи на правителствено заседание министър-председателят на страната Алихан Смаилов.

През октомври тази година първите 10 училища бяха свързани в тестов режим, а скоростта на пренос на данни през мрежата достига 200 Mbit/s. Властите на страната планират да осигурят достъп до високоскоростен интернет Starlink в 2000 учебни заведения в отдалечени населени места.

Министър-председателят на Казахстан също отбеляза, че работата по въвеждането на 5G мрежа във всички градове с републиканско значение и областни центрове трябва да приключи до края на 2025 г.

Ето защо е необходимо „бързо да се премахнат ненужните административни бариери и да се осигури на населението висококачествен високоскоростен интернет”, подчерта Смаилов.

Коментар