Intel се отказа от нови инвестиции във Виетнам

Разширяването на производството на Intel във Виетнам се отлага за неопределен срок 
(снимка: Intel)

Виетнам се утвърди като привлекателна дестинация за производство на високотехнологични продукти. Там имат заводи едни от най-големите имена в ИТ индустрията. Но плановете за още инвестиции не винаги се реализират. 

Intel се отказа от намерението си да увеличи инвестициите в производствената си база във Виетнам. Американската компания искаше да разшири капацитета на предприятието, за да удвои производството в далекоизточната страна. Новото решение на чипмейкъра нанесе удар върху плановете на виетнамските власти да засилят присъствието на страната в световната полупроводникова индустрия, отбелязва Ройтерс.

През септември президентът на САЩ посети Виетнам и обяви сключване на редица сделки, насочени към подкрепа на полупроводниковата индустрия в страната, която се позиционира като алтернатива на Китай и Тайван на фона на търговската война и геополитическите рискове.

Но скоро след посещението на Байдън представители на правителството на САЩ, на които се позовава Ройтерс, заявиха пред американския бизнес и експертната общност, че Intel е отложил плана си за разширяване на производството във Виетнам.

Intel е взела това решение още през юли, твърдят източниците, а причината са опасенията на компанията за стабилността на доставките на електроенергия, както и по отношение на прекомерната бюрокрация. Информацията беше потвърдена по време на допълнителни срещи между представители на американския бизнес и виетнамски служители. Intel отказа да коментира решението си, но увери, че „Виетнам ще продължи да бъде важна част от нашите глобални производствени операции, тъй като търсенето на полупроводници расте”.

Виетнам се стреми да играе по-голяма роля в глобалната полупроводникова индустрия и води преговори с големи играчи, за да им предложи диверсификация на веригата за доставки. Миналия февруари стана известно, че Intel възнамерява да инвестира около $1 милиард в завода си във Виетнам, въпреки че местните власти разчитаха на $3,3 милиарда.

Но през юни Виетнам претърпя голямо прекъсване на захранването, в резултат на което много предприятия бяха принудени да спират производството. По време на посещението на Байдън в Ханой администрацията на президента на САЩ говори за местни проекти на американските компании Amkor, Synopsys и Marvell. Intel не беше спомената сред тях.

Коментар