Как да тествате захранването на вашия компютър с мултицет?

снимка: CC0 Public Domain

Проверяването на захранването на вашия компютър е важна стъпка, ако срещате проблеми с него. С този процес можете да установите дали захранването ви функционира коректно и колко бързо то достига пълна мощност. Можете да извършите този тест с мултицет вместо да закупувате специален тестер за захранването (така наречения PSU tester). Така ще си спестите средства, но и ще извършите дейността бързо и съвсем качествено.

В този статия ще разгледаме подробно как да използвате мултицет, за да проверите различните напрежения на захранващия блок, както и как да интерпретирате резултатите от този тест.

Подготовка за теста

Преди да започнете теста, трябва да се уверите, че сте взели всички необходими мерки за безопасност. Тестването на захранването може да включва работа с електрически напрежения, затова следвайте тези стъпки:

  • Изключете компютъра: Уверете се, че компютърът ви е изключен и че захранващият кабел е изключен от контакта.
  • Изключете компонентните кабели: Отстранете всички захранващи кабели от компонентите на компютъра, като например графичната карта, хардуерите и другите периферни устройства.
  • Заземяване: Уверете се, че сте заземени, като се докоснете до метален предмет или използвате антистатична дръжка. Това ще предотврати електростатично разредяване, което може да повреди компонентите на компютъра ви.

Изберете правилния режим на мултицета

Настройте мултицета си в режим за измерване на DCV (постоянно напрежение). Много мултицети имат автоматично определение на диапазона, но ако не, настройте го на диапазон 10V.

Подгответе захранващия кабел

Сега е време да подготвите захранващия кабел на компютъра за теста. За този тест ще използваме 24-пиновия конектор, който снабдява основната дънна платка с електрозахранването. Чрез прескачане на определени щифтове на конектора, ще можете да измерите различните напрежения.

Прескачане на щифтовете

Използвайте мостов инструмент или къс кламер, за да прескочите щифта за включване (Power On) със съответния заземяващ щифт на 24-пиновия или 20-пиновия конектор на захранването. Инструментът за мост има малки числа, щамповани върху него за всяко от местоположенията на pinout, което е полезно, ако искате ясен индикатор кой щифт е кой, без да броите. Този стъпка позволява на захранването да се стартира без да бъде свързано към компютъра.

Тестване на напреженията

Сега, когато захранването е стартирало, можете да измерите различните напрежения на щифтовете на конектора. Тук са някои от основните напрежения, които трябва да измерите и техните съответстващи щифтове:

  • 3V: Щифт 3
  • 5V: Щифт 5
  • 12V: Щифт 15
  • Заземяване: Щифт 7, 17, 18 и други

За да измерите напрежението, поставете черния накрайник на мултиметъра на заземяващия щифт, а червеният накрайник докоснете до съответния щифт. Напрежението на всяка линия трябва да бъде в рамките на ±5% от номиналното напрежение. Ако намерите отклонения извън този обхват, това може да бъде индикация за проблем със захранването.

Интерпретиране на резултатите

След като сте измерили напреженията на различните щифтове, трябва да интерпретирате резултатите. Ако всички напрежения се намират в рамките на ±5% от номиналните стойности, това е индикация, че захранването работи правилно. В интерес на защитата на вашия хардуер, ние ви съветваме да не излизате от тези параметри.

Ако намерите отклонения извън този обхват, това може да бъде индикация за проблем със захранването. В такъв случай, препоръчително е да смените захранващия блок с нов или изправен. Не се опитвайте да ремонтирате PSU-то, тъй като това може да бъде опасно и сложно дело, освен ако не сте квалифициран техник.

Проверката на захранването на вашия компютър с мултицет е важна стъпка за диагностициране на евентуални проблеми с електрозахранването. Следвайки горепосочените стъпки и съобразявайки се с мерките за безопасност, можете да определите дали захранващият блок на вашия компютър работи правилно. Този процес ви позволява да избегнете евентуални повреди на другите компоненти на компютъра, които могат да се случат при неизправно захранване.

Коментар