Колко биткойни са безвъзвратно загубени

Криптовалутите обаче все още са много далеч от масовото си приемане и според различни оценки се използват от едва 100 до 220 милиона души (снимка: CC0 Public Domain)

Биткойн, като първата и най-известна криптовалута, привлече много инвеститори, потребители и технологични ентусиасти от цял ​​свят от пускането си през 2009 г. Въпреки това, както при всяка цифрова валута, поради липсата на централен контрол, биткойните могат да бъдат загубени завинаги. Това означава, че никога повече няма да бъдат достъпни за употреба. Колко от тях всъщност остават сега и колко може да струва първата криптовалута?

Тъй като биткойн (Bitcoin) не е физически актив, той може да бъде загубен само чрез загуба на мнемонична фраза (метод за достъп и възстановяване на портфейли за криптовалути). Въпреки факта, че причините за загуба на биткойни включват много различни обстоятелства (смърт на собственика без предаване на ключовете, загуба на оборудване, измамни действия и т.н.), всички те са свързани с липсата на достъп до мнемоничната фраза или нейното компрометиране.

Два начина за оценка на загубите

Точният брой на изгубените биткойни не може да бъде определен, тъй като собствениците могат да ги загубят без никакви записи или известия. Някои изследователи и компании обаче са направили опити да изчислят този брой.

Един от начините да се оцени загубата е да се анализират „неоторизирани” изходи в блокчейна на биткойн. Неоторизираните изходи са монети, които не са били премествани дълго време и може да са били изгубени. Анализирането на тези резултати може да даде груба оценка на броя на загубените монети.

Друг метод са проучвания сред дългосрочни притежатели на биткойни, които могат да потвърдят, че вече нямат достъп до своите монети.

Според различни оценки, от 3 до 5 милиона биткойни са безвъзвратно изгубени. В същото време досега са изкопани 19,5 милиона биткойни, а 21 милиона ще бъдат в обращение до 2140 г.! Тоест сега има приблизително 15,5 милиона биткойни, налични за покупка и продажба. Освен това за повече от 100 години още 5 до 10 милиона биткойни могат да бъдат безвъзвратно загубени, а населението на планетата може да нарасне около 1,5 пъти.

Колко струва биткойн

Сега нека помислим колко би могла да струва първата криптовалута, като се има предвид нейното ограничено количество. Към 19 април 2023 г. населението на нашата планета е 8 028 504 258 души. С някои прости изчисления можем да разберем, че в момента има само 0,00193 BTC за всеки човек в света.

Криптовалутите обаче все още са много далеч от масовото си приемане и според различни оценки се използват от едва 100 до 220 милиона души. От друга страна, сега има около 46,8 милиона доларови милионери в света, които се интересуват от запазване и прехвърляне на стойност. Ако всеки от тях иска да притежава поне един биткойн, цената на първата криптовалута може просто да излети в космоса.

В момента биткойнът се търгува за около 34-35 000 долара, но след халвинга през 2024 г. можем да очакваме значително увеличение на стойността на актива до 100 000 долара. В същото време не трябва да се изпуска от поглед сценарият цената на биткойн да падне до по-малко от 20 и дори 15 хиляди долара през 2024 г. Във всеки случай, ако сте дългосрочен рисков инвеститор, наличието на биткойн във вашето портфолио е задължително.

Справедлива стойност

Обобщавайки, можем да кажем, че количеството на първата криптовалута несъмнено не влияе на нейната пазарна оценка, но цената на самия биткойн зависи от приемането му, ликвидността, вливаните средства, броя на играчите на пазара, паричната политика на властите и много други фактори.

Тъй като биткойн е ограничен актив, цената му може да бъде много висока, но когато достигне своя връх във всеки нов цикъл, ликвидността на тези нива е много ниска. Следователно справедливата стойност за биткойн трябва да се търси в неговото странично движение и преразпределение.

Коментар