Идва ли краят на ултра евтините SSD

Предстоящото покачване на цените на SSD е повод за надграждане на системите за съхранение (снимка: CC0 Public Domain)

Цените на SSD устройствата от всякакъв размер и форм-фактор може скоро да започнат да растат. Причината за това ще бъде недостигът на чипове с флаш памет, тоест има всички шансове ситуацията от 2020 и 2021 година да се повтори. Сега SSD-тата са много евтини – в някои случаи дори колкото конвенционалните твърди дискове с подобен капацитет.

Глобалният пазар на твърдотелни (полупроводникови) дискове е пред ново разтърсване – след няколко тримесечия на бърз спад на цените, новите SSD устройства може да започнат да поскъпват, поради потенциален недостиг на чипове с флаш памет. За този проблем алармира Phison, производител на контролери за чипове с памет, използвани в твърдотелните дискове.

Връщане към схемите на предплащане

На хоризонта се задава недостиг на материали, необходими за производството на NAND модули, което ще доведе до тяхното поскъпване и съответно до увеличаване на цените на готовите SSD дискове. Phison е принуден да се върне към системата за предварително плащане за NAND модули, за да си гарантира, че разполага с достатъчно флаш памет за своите устройства. Компанията практикуваше подобна схема по време на недостига от 2020 и 2021 г., но по-късно я изостави, тъй като търсенето на SSD дискове спадна.

Самото предплащане, според анализаторите от технологичния портал Tom’s Hardware, ще доведе до увеличаване на цената на NAND чиповете, а дефицитът ще провокира допълнително поскъпване, което вероятно ще доведе до много значителен скок в цените на SSD дисковете.

Защо са толкова евтини SSD-тата

През 2020 и 2021 г. недостигът на флаш памет и други чипове беше явление в глобален мащаб – поради принудителното преминаване на десетки милиони хора към работа от вкъщи, те се нуждаеха от нови компютри и външни дискове, а тъй като много фабрики спряха работа на фона на локдауни, производството не можеше да осигури необходимите обеми за пазара. Резултатът беше дефицит на чипове и високи цени.

През 2022 г. ситуацията се подобри значително, включително поради резкия спад в търсенето на компютри и свързаното с тях оборудване. От началото на 2023 г. спадът на цените на твърдотелните дискове постави няколко рекорда, защото производствените обеми започнаха да надвишават търсенето и доставчиците трябваше да правят дъмпинг, за да продадат своите продукти.

Твърде много негативни фактори

Очевидно увеличението на цените на SSD не може да бъде избегнато в обозримо бъдеще, тъй като потенциалният недостиг на компоненти за производството на флаш памети не е единственото нещо, което се случва на този пазар. Уморени да се борят с ниското търсене на своите продукти, производителите започнаха да намаляват обемите на производство, за да създадат изкуствено, ако не дефицит, то поне баланс между търсене и предлагане.

Очакваше се това да даде първи резултати едва в началото на 2024 г., но всичко се случи много по-рано – към края на третото тримесечие на 2023 г. (юли-септември) цените на SSD дисковете се стабилизираха, а за някои модели дори се увеличиха леко.

Ситуацията остава непроменена през четвъртото тримесечие на 2023 г., но това може да се дължи отчасти на факта, че търговците на дребно се подготвят за големите сезонни разпродажби, по-специално за Черния петък, както и за новогодишните празници, и повишават цените, така че по-късно да предлагат на потенциалните купувачи „отстъпка”.

Потребителите са без алтернатива

Устройствата, базирани на флаш памет, всъщност нямат достойни конкуренти в потребителския сегмент от пазара. SSD-тата са единственият оптимален вариант от гледна точка на скорост и надеждност както за лаптопи, така и за настолни компютри. И двата вида РС могат да бъдат оборудвани с обикновени твърди дискове, но те са многократно по-бавни от съвременните SSD и освен това изобщо не са защитени от механични въздействия. Ако изпуснете SSD и HDD на пода от една и съща височина, твърдият диск най-вероятно ще се повреди, докато полупроводниковият ще продължи да работи.

В бизнес сегмента ситуацията е по-различна. Тук също се наблюдава постепенно доминиране на SSD, но твърдите дискове много бавно губят позициите си, тъй като HDD от бизнес клас се характеризират с повишен капацитет, който SSD все още няма. Използват се и лентови устройства, чиито съвременни версии се отличават не само с повишена надеждност, но и с висока скорост на работа и изключителен капацитет.

Коментар