Google пусна AI търсене в повече от 120 нови страни

AI търсенето позволява на потребителите да получават подробни отговори на своите въпроси и връзки към източници (снимка: CC0 Public Domain)

Интернет гигантът Google стартира услугата си за търсене, базирана на изкуствен интелект – SGE (Search Generative Experience) – в 120 нови страни и добави поддръжка на още четири езика. Услугата все още не е достъпна за потребители от ЕС и редица други страни.

Google активно тества SGE. Първоначално AI търсенето имаше само базови възможности и беше достъпно единствено в Съединените щати, но постепенно компанията разшири както набора от функции, така и географския обхват на услугата.

AI търсенето позволява на потребителите да получават подробни отговори на своите въпроси, като най-важните аспекти са подкрепени с връзки към източници. Досега то беше достъпно в САЩ, Индия и Япония, а потребителските отзиви и от трите страни са положителни, отбелязва Google в блог публикация.

От тази седмица SGE услугата вече поддържа четири нови езика – испански, португалски, корейски и индонезийски – и е достъпна в повече от 120 нови страни. Потребителите могат да активират новия формат за търсене в секцията Search Labs: той ще се появи в настолната версия на браузъра Chrome от днес, а в приложението – през следващата седмица.

В допълнение към разширеното географско присъствие, SGE се сдобива с нови функции. Google отбелязва, че потребителите намират за изключително полезна възможността да задават допълнителни въпроси въз основа на резултатите от търсенето. В началния етап тази функция ще е достъпна само за англоговорящи потребители в САЩ, а по-късно ще се появи и в други региони.

Друга иновация е разширената функционалност на преводача. Като се имат предвид културните характеристики, буквалният превод не винаги е оптималният начин за предаване на смисъла – необходимо е да се вземат предвид контекстът и идиоматичните изрази. Затова на страницата за превод потребителят ще може да избере отделни думи и да разкрие техните специфични значения.

Функцията е полезна и в случаите, когато трябва да преведете не текст, а само една дума. И когато отделни думи в дадена фраза могат да бъдат преведени по различни начини, те ще се подчертават. Първоначално тази функция ще бъде налична само в САЩ и само в преводи от английски на испански.

И накрая, работата с SGE разширява и научния контекст. През август резултатите от търсенето за някои научни дисциплини, като история и икономика, бяха обогатени с връзки към дефиниции на важни термини. Сега това подобрение обхвана медицината и програмирането. Отново, в началния етап само англоговорящи потребители от САЩ ще могат да използват функцията.

Коментар