Индия става най-големият център за разработка на софтуер

Разработчиците на софтуер в Индия вече превишават 13 милиона
(снимка: CC0 Public Domain)

Индия вече е световен лидер по ръст в броя на разработчиците на софтуер, според новия годишен доклад Octoverse на популярната платформа GitHub. Нещо повече, очаква се до 2027 г. страната да стане най-големият център за разработка на софтуер в света.

Индийската общност на разработчиците се развива активно. По време на годишната конференция GitHub Universe 2023 бяха огласени резултати от доклада Octoverse, според който 3,5 милиона нови разработчици от Индия са се появили само през 2023 г. Така общият им брой достига 13,2 милиона, отбелязва The Indian Express.

Ако страната запази същия темп на растеж, до 2027 г. ще изпревари Съединените щати и ще стане най-големият център за софтуерни разработки в света. Влиянието на Индия в технологичното пространство е значително, както се вижда от нейния принос към проектите с отворен код, казва Шарин Напиер, вицепрезидент на Азиатско-тихоокеанския регион в GitHub – най-голямата платформа за софтуерни разработчици.

Данните от доклада на GitHub показват, че броят на разработчиците в сегмента на генеративния изкуствен интелект е нараснал със 148% през годината. Освен Индия, лидери по брой разработчици са САЩ и Германия, следвани от Япония, Хонг Конг, Великобритания и Франция.

Междувременно GitHub обяви, че ще пусне инструмента GitHub Copilot Chat за всички потребители и анонсира новата версия GitHub Copilot Enterprise. Първият от двата продукта ще излезе през декември 2023 г. – той работи в диалогов интерфейс, като позволява с команди на естествен език AI асистентът да открива грешки в кода и да ги отстранява. Включен е в абонаментите за GitHub Copilot и е безплатен за студенти, преподаватели и разработчици на отворен код.

Copilot Chat е базиран на езиковия модел GPT-4 и предлага свои собствени варианти на код – навигира в контексти, обяснява термини, открива уязвимости и поправя грешки. Чатът е достъпен в средата на JetBrains и на различни други платформи. Ще се появи също в уеб интерфейса на github.com и мобилното приложение GitHub.

Услугата GitHub Copilot Enterprise е предназначена за бизнеса и при цена от $39 на месец за един потребител ще предложи помощ за кодиране на разработчиците, автоматизация на задачите и сигурност от корпоративен клас. Продуктът ще стане наличен от февруари 2024 г.

GitHub подготвя старта и на програма за партньорство (Copilot Partner Program), насочена към разширяване на възможностите на Copilot чрез интеграция с външни инструменти и услуги. През 2024 г. ще се появи и GitHub Copilot Workspace, който ще запълни празнината между концептуализацията и разработката, като предложи генерирани от AI планове за внедряване на промени.

Коментари по темата: „Индия става най-големият център за разработка на софтуер”

добавете коментар...

  1. Tanton

    Имахме един екип с колеги от Бангладеш. Уволнихме ги всички.

  2. flashko

    Индийски програмисти, мда това словосъчетание някак си извиква не много приятни асоциации. Аз работя като програмист на металорежещи машини в инструментално производство. Не знам как е в ИТ сектора но с нашите индийски колеги хич не е добра работата.

Коментар