Компютри и телефони с изкуствен интелект ще раздвижат пазара

Вградени AI възможности в РС-тата и смартфоните ще стимулират потребителите да купуват нови устройства (снимка: CC0 Public Domain)

Цялата технологична индустрия възлага надежди на изкуствения интелект. Шумът около новата технология може да даде тласък на продажбите на различни продукти и услуги, отбелязват пазарните наблюдатели.

Производителите на настолни компютри, лаптопи и смартфони, в частност, разчитат на нарастващата популярност на продуктите с генеративен изкуствен интелект (AI), за да накарат потребителите да преминат към устройства с вградени AI възможности. Това поражда очакване за ръст на продажбите на компютърни устройства, отбелязва SCMP.

Бизнесът с компютри забави темпо през последните две години. Бумът в търсенето на РС от потребители, работещи от вкъщи по време на пандемията през 2020 г. и 2021 г., приключи миналата година. Така например, РС пазарът, вкл. настолни компютри, лаптопи и работни станции, в Азиатско-тихоокеанския регион се очаква да намалее със 7,6% тази година след спад от 11,6% през миналата.

Според IDC обаче, производителите разчитат на нарастващото възприемане на генеративни AI продукти като ChatGPT на OpenAI или Ernie Bot на китайския гигант в интернет търсенето Baidu, за да накарат потребителите да преминат към устройства с вградени AI възможности. Това би трябвало да повиши слабото търсене на PC пазара. Компютрите с чипове, които имат вградени възможности за изкуствен интелект, ще заемат 86% от лаптопите, доставени в Китай през 2027 г.

На първата си конференция за разработчици тази седмица OpenAI обяви, че ChatGPT, пуснат само преди година, вече има повече от 100 милиона седмични активни потребители по целия свят. Съперникът от Baidu – Ernie Bot, който се появи през март тази година, натрупа повече от 70 милиона активни потребители в Китай, съобщиха от интернет компанията.

Потребителите с нетърпение експериментират с новото поколение чатботове с изкуствен интелект, които могат да се справят със задачи като водене на бележки върху дълъг текст, съставяне на имейли и работни отчети, транскрибиране и превод на бележки на различни езици и т.н. В същото време производителите на компютри работят за интегриране на тези възможности в продуктите си.

„Lenovo се стреми да трансформира „персоналните компютри” в така наречените „персонализирани компютри”, използвайки технологии за изкуствен интелект. Лаптоп с изкуствен интелект ще може да създава работни отчети въз основа на изучаване на предпочитанията на потребителите и предварително създадени документи, казва Абликим Аблимит, вицепрезидент на компанията. „Постигането на тази цел обаче ще изисква съвместните усилия на всички разработчици, както на персонални компютри, така и на AI”, подчертава той.

Пример за процесори с активиран изкуствен интелект е серията Ryzen Pro 7040 на AMD. Иновативният процесор излезе на пазара по-рано тази година и се счита за един от първите в света x86 чипове с вграден AI енджин – Ryzen AI.

Производителите на смартфони също се опитват да включат възможности за изкуствен интелект в своите устройства. Така например, миналия месец Джейсън Лиао, ръководител на изследванията в Oppo, един от най-големите производители на смартфони в света, заяви пред репортери: „Oppo е много оптимистично настроен за бъдещата интеграция на AI и приложения с големи езикови модели в смартфоните”.

През август компанията пусна за тестване собствен LLM модел AndesGPT, предназначен да подобри гласовия асистент Xiaobu и взаимодействието с потребителите. Дъщерната марка vivo обяви през октомври намерението си да добави свой собствен модел с изкуствен интелект към новата си операционна система Origin OS 4.

Анализаторите припомнят, че наскоро и лидерът на пазара за смартфони Samsung обяви пакет от AI услуги, наречен Galaxy AI, който ще включва функции за превод в реално време за телефонни разговори.

Коментар