Полицаите в Сан Хосе с камери на главите

Макар и не особено качествени, снимки, направени с мобилни телефони, често биват използвани срещу полицаите при обвинения в злоупотреби и произвол. Сега полицаите в Сан Хосе вече ще имат „персонални” камери, които ще разкриват истината за поведението им в работно време.

Камерите ще бъдат монтирани на главите на униформените подобно на Bluetooth устройства и ще могат да заснемат работата им, за да докажат дали даден полицай се е държал зле при изпълнение на служебните си задължения. Това ще снеме товара от плещите на онези служители на реда, които са били обвинени без основание.

Полицейската политика, с която се въвеждат камерите в Сан Хосе, изисква от служителите на реда да държат камерите включени при всяко взаимодействие с хората. Камерите трябва да са включени дори и при съвем рутинни проверки.

Според специалистите, това ще направи полицаите по-внимателни, защото ще знаят, че всяко тяхно действие се записва и не могат да си позволяват своеволия. Това би следвало да намали случаите на полицейски произволи.

След като са носили включените камери през цялото си дежурство, в края на смяната си полицаите ще трябва да ги свалят и закачат към докинг-станция, където устройствата да се презареждат, а записите от тях да се свалят.

Записите ще се съхраняват върху добре защитен сървър, намиращ се далеч от полицейските офиси.

Коментар