A1 и Yettel ще обжалват сделката на United Group и Булсатком

Сделка на телеком и медийния пазар у нас предизвика остри реакции
(снимка: CC0 Public Domain)

Обявената миналата седмица сделка по придобиване на Булсатком от United Group провокира остра реакция от конкурентите на телеком пазара у нас. А1 България и Yettel разпространиха днес изявления, от които става ясно, че оспорват и ще обжалват сделката пред компетентните органи в страната.

“Планираната сделка на United Group за Булсатком е недопустимо арогантна и в разрез с пазарните правила за лоялна конкуренция. Нейното одобрение може да доведе до безпрецедентна концентрация на пазарно и медийно влияние”, заявиха от А1 в прессъобщение.

Компанията припомня публичното си предупреждение от края на миналата година, че Виваком ще се опита да погълне Булсатком от настоящия му собственик, който го е купил със заем от United Group.

“Ако сделката бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), ще се създаде безпрецедентна концентрация на медийния пазар и на този на телекомуникационни услуги, след като United Group вече е собственик на най-голямата медийна група Нова Броудкастинг Груп. Потенциалното придобиване на един от водещите оператори на платена телевизия ще доведе до господстващо положение с контрол както на безплатното и платено ТВ съдържание, така и на неговото разпространение, което поставя в риск свободния избор на потребителите на доставчик на ТВ, интернет и медийно съдържание”, гласи официалното изявление.

Според А1, “нерешителното поведение на българските институции прераства в реална заплаха за пазарните правила за лоялна конкуренция. Ако обявената сделка за Булсатком бъде одобрена, Виваком ще получи доминираща позиция на пазара на ТВ (60%) и интернет (40%) услуги чрез серия от съмнителни бизнес операции, което ще ощети крайните потребители и пазарната конкуренция”, казват от компанията.

А1 апелира за “незабавна и адекватна намеса на регулатора, която да даде ясен сигнал към инвеститорите и пазара, че правилата важат за всички играчи и се насърчава честната конкуренция. Ние ще обжалваме и ще продължим да сезираме за случващото се компетентните български и европейски институции”, заявиха от телекома.

Междувременно, Yettel България обяви, че ще оспорва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обявеното придобиване на Булсатком от страна на United Group, собственик на Виваком.

Yettel припомня, че КЗК вече разследва скритото придобиване на контрол върху Булсатком от страна на Виваком, извършено без необходимото разрешение и при евентуално нарушение на законодателството в областта на конкуренцията.

“С обявяване на сделката всички съмнения, че това е скрито придобиване на Булсатком от Виваком в нарушение на Закона за защита на конкуренцията, се потвърдиха, въпреки че в изявления до медиите Виваком нарече искането за забрана на сделката „необосновано”, „безпочвено” и „абсурдно”. Това придобиване би създало безпрецедентна доминираща позиция за една телекомуникационна компания на пазара на телевизионни услуги и значително би навредило на конкуренцията при други като интернет, фиксирани и мобилни телефонни услуги”, казват от Yettel.

От телекома подчертават, че в резултат на сделката един участник ще контролира над 60% от националния пазар на разпространение на телевизия и над 40% от пазара на достъп до интернет.

Коментар