20 GB RAM в смартфона? Това скоро няма да е екзотика, а необходимост 

Оперативната памет в смартфоните неизбежно ще нараства като обем
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият интелект е на път да промени потребителските устройства, включително смартфоните. За да работи автономно, генеративният AI ще се нуждае от много оперативна памет.

Смартфоните с Android постепенно получават все повече и повече RAM памет. 8 GB отдавна се превърнаха в норма, а 16 GB вече няма да изненадат никого, защото има модели дори с 24 GB RAM.

Въпреки това, в близко бъдеще такъв гигантски обем може да излезе от сферата на екзотиката и маркетинга и да се превърне в необходимост. И всичко това заради развитието на изкуствения интелект.

Експертите на компанията Macquarie са изчислили, че наличието на невронна мрежа в смартфона, която създава изображения директно на устройството, ще изисква минимум 12 GB RAM.

И ако съответният производител иска да интегрира в устройството пълноценен автономен чатбот, тогава смартфонът ще се нуждае от не по-малко от 20 GB RAM, категорични са експертите.

Вече виждаме как производителите на смартфони все повече се фокусират върху AI, а примерът с Google Pixel 8 показва, че сегашната производителност и RAM не са достатъчни, за да могат генеративните AI модели да работят директно на устройството.

Като се има предвид темпото на развитие на изкуствения интелект, възможно е през следващите години 16 GB RAM да станат обичайни дори в среднобюджетните модели, а флагманите да предлагат повече – 24 GB и дори отгоре.

Коментар