Oracle поглежда и към Citrix Systems?

Следващата голяма покупка на Oracle може да се окаже Citrix Systems – разработчик на програми за виртуализация и мидълуер. За интереса на софтуерния гигант съобщава уеб сайтът Briefing.com.

Компанията на Лари Елисон вече има в портфолиото си хипервайзор Xen, базиран на отворените продукти на Red Hat. През август 2007 година обаче Citrix купи за $500 млн. разработчика XenSource, който контролира проекта Xen. И макар,че през май 2009 г. придоби Virtual Iron Software, която също разработва собствена реализация на Xen, Oracle загуби влияние в екосистемата около хипервайзора.

Миналата година пък Red Hat погълна Qumranet за $107 млн. и измести акцента в разработките си към хипервайзора KVM (Kernel-based Virtual Machine). Неотдавна Citrix заяви, че вижда бъдещето на своите продукти, базирани на решението Microsoft Hyper-V, което, според компанията, е по-перспективно. А лидерът на пазара за виртуализация – VMware – налага семейството продукти ESX/ESXi.

При тези обстоятелства, на Oracle не остава нищо друго освен да поеме в свое ръце управлението на Xen чрез поглъщане на Citrix. Компанията обаче е обект на интерес и от страна на Novell, която също предлага решения, базирани на Xen. Тук е възможно да се намеси и IBM, за която не е проблем да купи и Novell, и Citrix.

Въпреки че през декември пазарната капитализация на Citrix възлиза на $7,7 млрд., Oracle едва ли би платила повече от $3 млрд. за нея, смятат анализаторите.

Хипервайзорът Xen намира широко приложение в “облачните” среди. Напълно възможно е именно на негова основа да бъдат създадени корпоративните облачни стандарти за виртуализация, тъй като бизнесът е заинтересован от преносими интероперативни решения.

Към момента основен проблем на Xen е неговата фрагментираност – хипервайзорът е представен на пазара в множество различни изпълнения.

Коментар