Microsoft вече има собствени AI процесори

Maia 100 е ASIC чип, оптимизиран за работа с изкуствен интелект
(снимка: Microsoft)

Напоследък Microsoft проявява активен интерес към създаване на собствени чипове или полу-персонализирани решения, разработени съвместно с други компании. И ето че компанията представи първите си патентовани чипове: Azure Maia 100 AI Accelerator и Azure Cobalt 100.

Azure Maia 100 AI Accelerator е ASIC чип, оптимизиран за работа с изкуствен интелект. По-конкретно, за използване в решения за обучение на големи езикови модели и извеждане на данни, уточняват от компанията.

Сървърен рак за инсталиране на процесорите Maia 100 AI Accelerator
(снимка: Microsoft)

Maia 100 ще захранва някои от най-големите бек-енд AI системи, работещи в облака Microsoft Azure. Всъщност новият чип е специално проектиран за хардуерния стек Azure, т.е. очевидно Microsoft няма да продава такива чипове на други компании.

Към момента е известно, че Maia 100 се произвежда по 5-нм технологичен процес в заводите на TSMC. Такива чипове ще се използват в стелажи, създадени специално за Maia 100, с интегрирана система за течно охлаждане.

128-ядреният процесор с общо предназначение Cobalt 100
(снимка: Microsoft)

Вторият чип, Azure Cobalt 100, е процесор с общо предназначение, базиран на архитектура Arm. Той ще се използва в облачната инфраструктура на Microsoft.

Cobalt 100 съдържа ядра 128 Neoverse N2 с 12-канален контролер на оперативната памет. Известно е също, че и за тези чипове на Microsoft е предвидена възможност за течно охлаждане.

Коментар