IE остава най-популярната мишена за хакерите

Институтът SANS публикува новата версия на ежегодния си рейтинг за основните цели на хакерите. Както и в предишния рейтинг, Windows и приложенията за тази ОС са в първата редица.
Internet Explorer остава най-популярната мишена за хакерите в раздела “Операционни системи и приложения”. Оценката се базира на количеството “критични” уязвимости, открити в различни програми през 2006 година.
На второ място е поставен пакетът Microsoft Office. През годината са открити десeтки критични грешки в офис пакета, всички от които са използвани от авторите на вируси, преди още информацията за уязвимостта да стане достояние на Microoft (това са т.нар. Zero-Day експлойти).
Крос-платформените приложения също са доста уязвими на хакерски атаки. Почти всяка седмица има съобщения за успешни атаки, свързани с SQL бази данни или от типа “включване (including) на файлове”. P2P- и IM-клиентите също стават все по-привлекателни за хакерите.
Антивирусите, призвани да снижат риска от зарази, също имат проблеми със сигурността. Същото се отнася и за спам филтрите и бекъп софтуера.
Все по-често се откриват и уязвимости в програмите за глас по интернет (VoIP), както в клиентите, така и в сървърите.

Коментар