AMD навлиза в общоцелевите виртуални машини за AI

Процесорите EPYC ще влязат в нови Microsoft Azure виртуални машини, оптимизирани за AI (снимка: AMD)

Продукти на AMD, сред които ускорителите Instinct MI300X и процесорите EPYC и Ryzen с вградени AI енджини, ще поддържат нови услуги и изчислителни възможности на облачни среди, AI платформи и интелигентни РС, стана ясно на конференцията Microsoft Ignite. 

Новата серия виртуални машини Microsoft Azure ND MI300x v5, оптимизирани за AI задачи, разполагат с ускорители Instinct MI300X. Azure е първата облачна платформа, която използва новия ускорител на AMD. Тези виртуални машини (VM) са част от инфраструктурата на Microsoft, поддържаща AI иновациите за корпоративни среди,.

Същевременно процесорите EPYC от 4-то поколение вече се използват в ново поколение виртуални машини с общо предназначение, с интензивно използване на паметта и оптимизирани за изчислителна работа. Тези виртуални машини на Microsoft демонстрират нарастващото търсене на EPYC процесорите в облака.

Според AMD, нейните продукти ще осигурят по-добри ценови опции, до 20% по-добра производителност за виртуални машини с общо предназначение и интензивна работа с паметта и до 2 пъти по-висока производителност на процесора за оптимизирани в изчисленията виртуални машини, в сравнение с предишното поколение виртуални машини с EPYC. Новата серия VM ще стане достъпна през първото тримесечие на 2024 г.

AMD представи и серията виртуални машини Azure NGads V620, която вече е в обща наличност. Това е ново допълнение към фамилията Azure N-series от GPU-ускорени виртуални машини за визуализация. Те използват различни технологии на AMD – графични процесори Radeon PRO V620 и процесори EPYC от 3-то поколение.

Серията NGads V620 е предназначена за работни натоварвания, които изискват относително повече GPU ресурси на VM, за да поддържат по-интензивни работни натоварвания или повече потребители на VM, вкл. за игри, VDI и рендиране.

Ускорители Instinct MI300X ще подобрят AI възможностите на виртуалните машини Azure (снимка: AMD)

Все по-широко разпространение намира и Ryzen AI, първият специализиран AI ускорител, наличен на x86 процесор. С над 50 модели системи, достъпни сега с процесори от серията Ryzen 7000 с вграден Ryzen AI, на пазара вече има милиони AMD компютри с изкуствен интелект.

AMD, съвместно с Microsoft, активира Windows Studio Effects на Ryzen AI компютри и продължава да си партнира с разработчиците на софтуер, за да разшири възможностите за използване на компютрите за AI задачи.

Коментар