Истината зад имплантите Neuralink: парализа, конвулсии, мозъчен оток

Опитите на Neuralink с маймуни будят безпокойство от въздействието на имплантите  
(снимка: Neuralink / X)

Противоречивите експерименти с мозъчни импланти водят до сериозни увреждания, според доклади на ветеринари, участвали в изпитанията върху животни. Задава се разследване на Илон Мъск и неговата компания Neuralink.

Четирима американски законодатели поискаха от Комисията по ценни книжа и борси (SEC) да разследва дали Илон Мъск е извършил измама с ценни книжа, като предполагаемо е подвел инвеститорите относно безопасността на мозъчен имплант, разработен от Neuralink, съобщи Ройтерс.

Искането за разследване идва от представители на Демократическата партия – по-точно Ърл Блуменауер от Орегон, Джим Макгавърн от Масачузетс и Барбара Лий и Тони Карденас от Калифорния.

Neuralink се подготвя за първото изпитание на мозъчен имплант върху хора, като официално обявената цел е технологията да помогне на пациенти да преодолеят парализата и различни неврологични заболявания.

Писмото на демократите цитира ветеринарни записи от експериментите на Neuralink върху маймуни, които показват, че животните са пострадали от изтощителните изпитания с импланти. Споменават се парализа, конвулсии и мозъчен оток. Най-малко 12 млади и здрави маймуни са били евтаназирани “в резултат на проблеми с импланта на компанията”, се казва в писмото.

Но Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Neuralink, е омаловажил опасенията на инвеститорите относно резултатите от тестовете върху животни, според документа, подаден в SEC.

Мъск, от своя страна, написа в социалната мрежа X на 10 септември, че „нито една маймуна не е умряла в резултат на импланта Neuralink”. Той добави, че компанията е избрала “терминални” маймуни, за да минимизира риска за здравите.

Коментар