Провалят ли се проектите на Intel и TSMC в Германия?

Intel може да се откаже от изграждането на завод за чипове в Германия
(снимка: Intel)

Производителите на чипове Intel и TSMC рискуват да останат без правителствени субсидии за изграждането на новите си предприятия за полупроводници в Германия. Това е реален сценарий, предвид бюджетната криза в най-голямата икономика на ЕС.

Планът предвиждаше Германия да финансира изграждането на заводи за производство на чипове на TSMC и Intel в страната, в допълнение към собствените средства на компаниите. Постъпленията трябваше да дойдат както от фондове на Европейския съюз, така и от Германия, а местните власти в определени региони на страната бяха готови да предоставят допълнителни данъчни облекчения.

Бюджетната криза в Германия обаче поставя под въпрос способността на властите в страната да спазят обещанията си. Изданието WirtschaftsWoche, цитирано от Ройтерс, нарече неотдавнашното решение на Федералния конституционен съд на Германия източник на потенциални проблеми за Intel и други компании, които разчитат на подкрепата на германските власти за реализиране на проекти в страната.

Министърът на икономиката на Саксония Свен Шулце заяви, че икономическите щети за Германия ще бъдат невероятно големи, а щетите за репутацията – просто гигантски. Става въпрос за неотдавнашното решение на конституционния съд на Германия, който обяви за незаконно преразпределението на средства между извънбюджетните фондове, които трябваше да станат източник на финансиране за проекти на чуждестранни компании.

TSMC очакваше да получи около 5 милиарда евро за изграждане на своя завод в Германия, е предвидената сума на субсидията за Intel беше два пъти по-висока. За тези и други проекти бяха планирани 20 милиарда евро, които да бъдат взети назаем от Фонда за климата и трансформацията, а властите на страната възнамеряваха да го попълнят с неизползвани средства от доверителния фонд за борба с последствията от Covid-19.

Съответното прехвърляне на средства между фондовете дори се състоя през 2022 г., но съдебно решение обяви подобни действия за незаконни. Това предизвика трудности при приемането на проектобюджета за 2024 г. от германските парламентаристи, отбелязва Tom’s Hardware, позовавайки се на немското издание ComputerBase.

Бундестагът няма да получи проектобюджета за одобрение следващата седмица, както беше първоначално планирано, което означава, че той няма да бъде подписан до края на тази година. Ако германските власти трябва да преразгледат структурата и размера на бюджета, като същевременно намалят субсидиите за производителите на чипове или ги изоставят напълно, това може да накара Intel и TSMC да се откажат от проектите си в Германия.

Ръководството на двете компании по-рано даде да се разбере, че наличието на субсидии за изграждане на предприятия извън традиционните им места на концентрация (съответно САЩ и Тайван) е решаващ фактор, определящ самата осъществимост на подобни инвестиции.

Коментар