Основателят на Foxconn се размина с президентския пост в Тайван

Съмнения за подкупи около Тери Гоу осуетиха участието му в президентската надпревара в Тайван (снимка: Foxconn)

Милиардерът Тери Гоу, основател на мощната компания Foxconn Technology Group, се се оттегля от надпреварата за следващ президент на Тайван. Той се нуждаеше от 290 хиляди гласа в своя подкрепа, но беше заподозрян в купуване на гласове.

Решението слага край на десетилетния стремеж на Тери Гоу да поеме най-влиятелната позиция в Тайван, поне засега. Бизнесменът не крие политическите си амбиции, откакто за първи път реши да участва в президентската надпревара през 2019 г. Неговата платформа за провеждане на мирни преговори с Китай и ролята на ключов посредник между Вашингтон и Пекин не успя да стимулира избирателите.

Кандидатурата на Гоу да стане президент на Тайван се изправи пред няколко пречки, включително разследване в Тайван за предполагаемо предлагане на плащания в брой в замяна на гласове, съобщи Business Standard.

Пекин също започна разследване на Foxconn, която Гоу основа през 1974 г. Това отново подхрани страховете, че той може да бъде подложен на натиск от Китай, ако спечели. Разследването започна, след като Гоу каза, че няма да се съобрази с китайските заплахи.

През август Тери Гоу обяви, че ще се кандидатира за президент на Тайван като независим кандидат, обещавайки да поправи отношенията между Тайван и Китай и да стимулира икономиката на острова. За да стане независим кандидат, Гоу трябваше да събере 290 000 подписа на избиратели до началото на ноември.

Коментар