Bluetooth изглежда остаря, задава се алтернатива

25-годишната Bluetooth технология, която ни свързва безжично с мобилните джаджи, е под заплаха от сериозен конкурент (снимка: CC0 Public Domain)

Безжичната технология Bluetooth отпразнува своята 25-та годишнина през май 2023 г. Свързването на безжични слушалки към смартфон е може би най-често срещаният начин за използване на Bluetooth днес и мнозина определят технологията като остаряла. На хоризонта се задава много по-достойна алтернатива.

Учени от Великобритания разработиха технология, която може да замени Bluetooth. Тя функционира на съвсем различен принцип и е лишена от всички недостатъци на Bluetooth – като повишена консумация на енергия, ограничен обхват и ниска скорост за трансфер на данни.

Модулация на електрическото поле вместо радиовълни

Разработката на изследователи от университета в Съсекс не използва радиовълни за предаване на информация, както Bluetooth. Вместо това учените разчитат на технология за модулация на електрическото поле. Зад проекта стоят професорите Робърт Пранс и Даниел Роген. Техният метод включва предаване на информация на къси разстояния с помощта на нискочестотно (няколко MHz) електрическо поле. А радиовълните са модулация на електромагнитното поле.

„Тъй като сме склонни да бъдем в непосредствена близост до нашите устройства, модулацията на електрическото поле предлага доказан и по-ефективен метод за свързване, като позволява по-дълъг живот на батерията при поточно предаване на музика към слушалки, приемане на обаждания, използване на фитнес тракери или взаимодействие с умния дом”, поясняват учените в публикация на официалния сайт на университета в Съсекс.

Технологията Bluetooth се появи преди 25 години, през май 1998 г. С течение на времето тя се разви до версия 5.4, чиято премиера беше през февруари 2023 г. Създателите на алтернативната технология открито наричат Bluetooth ​​остаряла, като отбелязват, че тя използва радиовълни, тоест разработки, които са на 125 години (както и Wi-Fi, и клетъчните мрежи от пето поколение).

Предимства на новата технология

В статията си, публикувана на портала на IEEE, професорите от Съксес пишат, че тяхната разработка може едновременно да спести повече заряд на батерията, в сравнение с Bluetooth, и да осигури високата честотна лента, необходима за мултимедийни приложения.

„Вече не трябва да разчитаме на електромагнитна модулация, която по своята същност изисква много енергия. Можем да увеличим живота на батерията на носими устройства и домашни асистенти, например, като използваме модулация на електрическо поле вместо Bluetooth. Това решение не само ще направи живота ни много по-ефективен, но също така ще отвори нови възможности за взаимодействие с устройства в интелигентните домове”, казва Даниел Роген.

Като предимство на модулирането на нискочестотно електрическо поле спрямо Bluetooth (всъщност това е електромагнитна модулация) професорът посочва ниската цена. Според него, това е много важно, тъй като благодарение на минималната цена, технологията може бързо и лесно да бъде въведена в практиката.

Перспективата

В момента учените търсят партньор, който да им помогне да комерсиализират технологията – да доведат до край разработката си, да направят устройството за модулиране на електрическото поле достатъчно миниатюрно за използване в джаджи и да организират масово производство. Но нито Роген, нито колегата му Пранс уточняват докъде са напреднали в това начинание.

„Ако се произвежда масово, решението може да бъде миниатюризирано до един чип и да намали цената само до няколко пенита на устройство, което означава, че може да се използва във всички устройства в недалечното бъдеще”, казва Роген.

Светлина вместо радиовълни

Днес не само Bluetooth има своя подобрена алтернатива, но и 26-годишната Wi-Fi технология, която дебютира през септември 1997 г. И в двата случая алтернативата е насочена към използване на безжичната технология на къси разстояния.

Вместо Wi-Fi, в обозримо бъдеще може да навлезе широко Li-Fi технологията – тя използва инфрачервения спектър на светлината за предаване на информация с много високи скорости (до 100 пъти по-бързо от Wi-Fi) в една стая. Например, въз основа на Li-Fi, можете да настроите безжична мрежа в апартамент или офис, така че никой друг да не е в състояние да се свърже с нея.

Но за разлика от разработката на Пранс и Роген, Li-Fi получи сертификат IEEE през лятото на 2023 г. и сега второто ѝ име е IEEE 802.11bb. Всеки производител на мрежово оборудване може да започне масово производство на рутери, поддържащи тази технология.

Коментари по темата: „Bluetooth изглежда остаря, задава се алтернатива”

добавете коментар...

 1. Милен

  До Бат Венци и всички неграмотни шопи – няма дума СМЕНЯВАМ. Казва се (и се пише) СМЕНЯМ. Чети книжки, неграмотно говедо!

 2. Бостанско плашило

  Статията е или тъп превод от добър оригинал, или тъп превод от тъп оригинал. Със сигурност преводачът (или авторът) си няма идея за нещата, за които става дума. “Модулация на електрическо поле”, което не било “модулация на електромагнитно поле”. Да се смееш ли, да плачеш ли…

 3. Peshak

  Не си в час с техниката

 4. Доб

  Бъдете оптимисти може да има и по-тъпи коментари

 5. Браво

  Браво един грамотен човек.

 6. Вели

  Блутута като го свържа със слушалките или колонката има леко забавяне на музиката (като тапна екрана звука за тап се чува с леко закъснение). Пращането на файл е пълна трагедия.

 7. xuser

  Тези технологии са напълно възможни лесни са за изпълнение и не заемат много място структурно в даден проект като например мобилни устройства или мултимедиини сплитери и трансмитери.Успех .Има нужда от по надеждни технплогии за пренос на данни на близко разстояние.А тоя господин дето казва че била смешна статията.Бих допълнил че по смешно и глупаво изразяване не бях срещал и май той е далеч от технологиите.

 8. xuser5

  Тези технологии са напълно възможни лесни са за изпълнение и не заемат много място структурно в даден проект като например мобилни устройства или мултимедиини сплитери и трансмитери.Успех .Има нужда от по надеждни технплогии за пренос на данни на близко разстояние.А тоя господин дето казва че била смешна статията.Бих допълнил че по смешно и глупаво изразяване не бях срещал и май той е далеч от технологиите.

 9. инж

  Синът ми е 7ми клас. Наскоро учиха какво е електромагнетизъм.

 10. Бат Венци

  Замислял съм се относно това колко зле е блутуута неведнъж, когато сменявам песен и трябва да чакам 1 сек докато тръгне не е голям проблем, но ако свириш на синтезатор, който си свързал с блутут към говорител – мисията е невъзможна и даже може да те откаже от любимото ти хоби. Заради един смешен блутут – пък било то 4.0 или 5.0. Бавна и кофти връзка е това.

 11. Марин

  Може ли да дадете малко обосновка на тезата в коментара си?
  Иначе вашият коментар е безпочвен и прилича на обикновен хейт!

 12. Стоян

  Такава смешна измислена статия скоро не бях чел. Явно сте много далече от някои неща в технологиите…

Коментар