Октомври внесе оптимизъм на изтощения пазар за смартфони

По-късното излизане на новия iPhone на пазара даде положителен ефект през октомври
(снимка: CC0 Public Domin)

Глобалните продажби на смартфони са нараснали с 5% през октомври, в сравнение със същия месец на миналата година, твърди анализ на Counterpoint Research. Положителна годишна динамика е регистрирана за първи път от юни 2021 г., тоест спадът е продължил 27 месеца подред, подчертават експертите.

Последните две години бяха трудни за смартфон индустрията. Първо тя беше засегната от недостиг на компоненти, а след това се изправи пред свръхпредлагане на продукти на пазара и удължени цикли на смяна на устройства. Тези проблеми се изостриха от макроикономическата несигурност и геополитическата нестабилност.

По-рано, въз основа на резултатите от третото тримесечие на 2023 г., анализаторите на Counterpoint регистрираха 8% спад в глобалните продажби на смартфони на годишна база, но отбелязаха тримесечен ръст от 2%. На европейския пазар спадът е още по-изразен: доставките на смартфони в региона са намалели с 11%, а в Източна Европа регресията достига 15%.

Анализаторите определят представянето за юли-септември като най-лошия резултат за трето тримесечие на текущото десетилетие. Сред първите пет марки смартфони Samsung, Xiaomi, Oppo и Vivo показват двуцифрен спад на световния пазар. Единствено Apple регистрира едноцифрен спад от 9%. На европейския пазар антилидер по отношение на динамиката е Realme, чиито доставки през третото тримесечие намаляват с 30%.

Като основна причина за спада анализаторите посочват слабото потребителско търсене, но отбелязват обнадеждаващ знак – леко повишение спрямо предходното тримесечие. Данните за октомври засилват надеждите, че положителните тенденции ще се затвърдят.

Развиващите се пазари водят растежа през миналия месец, подкрепени от по-нататъшното подобряване на търсенето в Близкия изток и Африка (MEA), съживяването на позицията на Huawei в Китай, както и началото на празничния сезон в Индия. Последните са с най-голям принос за октомврийското увеличение, отбелязват анализаторите.

В допълнение, положителна роля за пазара изигра по-късното пускане на iPhone 15. В сравнение с миналата година, новият продукт на Apple излезе на пазара със седмица закъснение, така че пълният ефект от началото на продажбите се случи през октомври.

Като се има предвид силното представяне през октомври, глобалният пазар на смартфони се очаква да покаже годишен ръст през последното тримесечие на 2023 г. Това ще е началото на постепенно възстановяване през следващите тримесечия, убедени са анализаторите.

Коментар