Боно призова за контрол над интернет

Вокалистът на известната рок група U2 призова от своята колонка в Ню Йорк Таймс за засилване контрола над интернет. Според Боно, в днешно време музикантите и много други хора на изкуството страдат от незаконното разпространение в мрежата на продукти на интелектуалната собственост.

В близко бъдеще, когато цял филм ще може да се тегли от интернет за секунди, киноиндустрията ще се сблъска с мащабните проблеми, които сега изпитва музикалният бизнес, казва още фронтменът на ирландската група.

Боно смята, че защитата от интернет пиратство е възможна, само ако се засили контролът над разпространението на съдържание в глобалната мрежа.

Изявеният изпълнител дава за пример действията на властите в САЩ и Китай в борбата с детската порнография в интернет. Според него, подобни мерки могат да се приложат и в случаите на нелегално сваляне на музика от мрежата.

по темата: „Боно призова за контрол над интернет”

добавете коментар...

  1. Prascho

    В общи линии отново и отново слушаме старата песен на нов глас, че горките звезди ще останат гладни, ако продължава безобразното теглене на музика от Интернет.
    Металика вече се опариха преди 10 години, като закриха Napster, което им загуби огромно количество фенове.

    Този път Боно е още по-арогантен – видите ли, младите музиканти не можели да се „изхранват” само от свирене, ами трябвало да им се купува музиката.

    Интернет им посегна на допълнителните милиони, които вадят от продажби и пак почнаха да се оплакват. Защото вече по-трудно си купували острови в Тихия Океан, златни статуи за басейна, а Бритни Спиърс даже се наложило да върне новия модел „Лиърджет” и да си купи стар (за който се сеща – „South Park).

    Моето мнение е, че музикантите основно трябва да свирят на живо – по турнета и концерти. В момента повечето т.нар. „звезди” са жива трагедия като музиканти – основно са комерсиален продукт, за правене на пари. Наливат в тях много пари за промоции, клипове, студийни записи (в повечето случаи направени без тяхно участие) и очакват възвръщаемост. Но по този начин се стигна дотам, че вече няма значение дали си добър музикант и дали музиката ти е добра, а дали ти е добър продуцента – защото в момента музика се композира, като се вземат статистически най-слушаните рифове и фрагменти от последните 15 години и се „сглобяват” нови парчета.

    Били Кобъм каза преди време на един концерт в Пловдив, че за съжаление вече музика се прави предимно от мениджъри.

  2. Ясен Митов

    Съгласен съм с пътвия коментар

  3. Ваньо

    поредният тъпак

Коментар