Windows 12 се очаква през юни 2024, пълен с AI

Еволюцията на Windows ще продължи с вграждане на AI възможности
(снимка: CC0 Public Domain)

От известно време източници от РС индустрията говорят все по-често за новата операционна система Windows 12. Според информации, които Microsoft все още не е потвърдила, следващата версия на най-популярната десктоп платформа ще се появи през 2024 година.

Тайванските производители на компютри са уверени: Windows 12 ще излезе през юни 2024 г. и ще бъде пълна с изкуствен интелект. Източниците, на които се позовава PC World, цитират изказвания на шефа на Acer и контрактния производител Quanta.

Намерението на Microsoft да пусне Windows 12 в средата на 2024 г. е посочено в статия на The Commercial Times, най-голямото финансово издание в Тайван. Авторът се позовава на коментари на изпълнителния директор на Acer – Джейсън Чен, както и на основателя и председател на Quanta – Бари Лам.

И двамата лидери присъстваха на скорошна конференция в Тайван, по време на която всеки от тях по един или друг начин спомена предстоящото пускане на Windows 12, въпреки че източникът не дава точни цитати.

Тайванското издание не приписва на нито един от шефовете изявление за момента на пускане на Windows 12. Статията съдържа цитат от Бари Лам, който нарича своята компания първата, инвестирала в компютри с изкуствен интелект – нова категория устройства, чийто дизайн беше обявен преди това от изпълнителния директор на Intel – Пат Гелсингър.

Въпреки че дефиницията на компютър с изкуствен интелект може да варира от компания до компания, такива устройства обикновено се отнасят за персонални компютри с процесори, които имат вграден невронен блок, като например Qualcomm Snapdragon X Elite. Компютри с изкуствен интелект се очаква да бъдат представени на 14 декември на конференцията за разработчици на Intel в Ню Йорк и на CES 2024 през януари в Лас Вегас.

Microsoft вече започна да интегрира функции, задвижвани от AI, в Windows 11 с пускането на Copilot – асистент, който е базиран на голям езиков модел (LLM). Понастоящем AI алгоритъмът използва облачни ресурси, а не процесора на локалния компютър. Възможно е с пускането на Windows 12 това да се промени и работата на AI алгоритмите да се основава на РС процесора.

Коментари по темата: „Windows 12 се очаква през юни 2024, пълен с AI”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Айде бе, на ватенките ли да верваме?

  2. Българин

    Никаква вяра на AI !

  3. Пешо

    Ай Ай Ай

Коментар