Британците ще получават „зелена” енергия от Африка по 3800 км кабел

Слънчева енергия от Мароко може да покрие до 8% от нуждите на Великобритания
(снимка: Xlinks)

Властите на Обединеното кралство определиха за национален проекта на компанията Xlinks за създаване на трансконтинентален енергиен мост и забраниха на всеки на територията на острова да възпрепятства изпълнението му. 

Проектът включва полагане на дълъг 3800 км подводен енергиен кабел от Мароко до южното крайбрежие на Великобритания. Ако проектът се реализира, Обединеното кралство ще покрие с ток от Африка до 8% от нуждите си от електроенергия.

Morocco-U.K. Power Project с право може да се нарече строителен проект на века, отбелязва Spectrum изданието на IEEE. Цената му ще надхвърли 25 милиарда долара, а реализацията може да продължи повече от пет години. Xlinks се надява да пусне енергийния мост в експлоатация през 2029 г., но тази времева рамка може да не е реалистична.

Енергийният мост ще бъде положен в крайбрежните води на Португалия, Северна Испания и Югозападна Франция. Той ще се приближи до Великобритания в югозападната част на острова и в широка дъга ще заобиколи бреговете на Бретан и Корнуол, след което ще стигне до сушата в Северен Девън. Ще има два кабела – всеки с мощност от 3,6 GW ще носи постоянен ток с високо напрежение (HVDC).

С това добрите новини свършват. Xlinks все още не е изградила слънчеви и вятърни паркове в Мароко, които да доставят електричество на Обединеното кралство. Ще са необходими слънчеви и вятърни паркове с обща мощност до 11,5 GW. Все още няма споразумение с мароканските власти, а става въпрос за стотици квадратни километри земя.

Потенциално, проектът може да бъде привлекателен за африканската страна по отношение на заетостта, тъй като ще създаде до 10 хиляди работни места. Опитът от подобни проекти в Африка обаче показва, че обикновено за работа се набират специалисти от чужбина, които имат необходимата квалификация. Освен това проектът не включва доставки към мароканската енергийна система.

В допълнение, енергийният мост ще минава близо до територията на военния конфликт в Западна Сахара. Самата близост до такъв регион не обещава спокойна работа на енергийния мост. И накрая, в зоната, където се произвежда електричество, ще трябва да бъде изградена огромна батерия с капацитет 22,5 GWh и мощност 5 GW.

Основният аргумент на Xlinks се основава на факта, че енергийният мост от Африка ще осигури повече електрическа енергия от атомната електроцентрала Hinkley Point C, чието дългосрочно строителство ще надхвърли сумата от 40 милиарда долара (която продължава да расте с неизвестен краен резултат).

Цената на Morocco-U.K. Power Project също може да се окаже по-висока от очакваната граница от 25 милиарда долара и проектът лесно може да се проточи до средата на 30-те години. Да не говорим за техническите трудности, защото никой никога не е изграждал енергийни мостове с такава дължина, дори и дълбоководни (700 м): максимумът е 765 км HVDC кабел по маршрута Viking Link между енергийните системи на Великобритания и Дания, токът през който трябва да тръгне до януари 2024 г.

До какво в крайна сметка ще доведе проектът Мароко-Великобритания предстои да се види. Ако всичко потръгне според плана, този кабел може да стимулира създаването на глобална подводна мрежа за разпределение на енергия, както се случи с информационните канали, които обхванаха цялата Земя.

Коментари по темата: „Британците ще получават „зелена” енергия от Африка по 3800 км кабел”

добавете коментар...

  1. :o)

    Обичам журналистиката и журналята 🙂
    Гледаш заглавие и смяташ , че това вече се е случило
    А ТО БИЛО ПРОЕКТ В НЕЧИИ МЕЧТИ
    А някой реален човек трябва да извади 25 МИЛИАРДА за да се случи това?!??!?!?!?
    Кой кога къде?????!?!?!?

Коментар