Колко вода консумира биткойн? Цифрите са стряскащи

Консумацията на вода от биткойн екосистемата е тревожно голяма, но това не безпокои особено общността (снимка: CC0 Public Domain)

Широко известно е, че биткойн транзакциите изискват много електричество, но по-скритият факт е, че екосистемата на тази криптовалута също изисква значителни количества вода, за да работи. Колко всъщност е тази консумация?

Алекс де Врис, експерт от Амстердамския свободен университет и основател на Digiconomist, изчислява, че екосистемата на биткойн ще използва 2237 гигалитра прясна вода само през 2023 г. (1 гигалитър = 1 милион м³).

В Съединените щати добивът на тази криптовалута отнема 39-120 гигалитра вода годишно – приблизително същото количество, изразходвано от 300 хиляди домакинства или град с размерите на Вашингтон, отбелязва The Register.

Миналата година цената на биткойн падна, което доведе до лек спад в потреблението на енергия и вода, но през 2023 се повиши отново и потреблението на енергия скочи до рекордни нива. За цялата година биткойн ще изконсумира 141,9 TWh, т.е. с една трета повече в сравнение с 2021 г.

През 2021 г. почти 1600 гигалитра са били изразходвани за биткойн в световен мащаб – приблизително 16 хиляди литра на транзакция, т.е. 6,2 милиона пъти повече, отколкото струва обработката на транзакция с банкова карта.

Според експертната оценка, има начини за намаляване на потреблението на вода и енергия, но изглежда, че никой не възнамерява да ги използва, тъй като биткойн общността е много консервативна. Не се очаква преход към по-ефективни механизми, както се случи с етериум.

Освен това притежателите и копачите на биткойн до голяма степен виждат гаранцията за относителната надеждност и стабилност на криптовалутата във факта, че няма да има промени. Алекс де Врис отбелязва, че огромните щети на околната среда могат да доведат до сериозни проблеми, особено на фона на острия недостиг на вода в света.

Така например, в Казахстан, който се превърна в основна платформа за копаене на биткойни след забраната за подобни дейности в Китай, липсата на вода ще доведе до истинска криза. Като се вземат предвид промените в климата, водният дефицит в страната се очаква да достигне 75 гигалитра до 2030 г.

През 2021 г. около 1 000 гигалитра вода са изразходвани за копаене на биткойни в Казахстан. Въпреки това, според Алекс де Врис, няма признаци, че тревожната новина предизвиква някакво безпокойство в биткойн общността. На този фон цената на водата за обучение и стартиране на невронни мрежи вече не изглежда толкова голяма.

Коментари по темата: „Колко вода консумира биткойн? Цифрите са стряскащи”

добавете коментар...

  1. Водопроводчик

    Много е яко, когато някой говори за водата с термини от IT-то… Откъде го измислихте това гигалитра? и не трябва ли да се изчислява по формулата 1024 вместо 1000?

  2. Питанчо

    А интересно какъв излишен и плашещо стряскаща консумация на енергия имат и другите мултимедийни стрийминги, соц. Мрежи и увеселителен софтуер?

Коментар