AMD обяви първи по рода си конкурс за AI разработчици

AMD стимулира разработката на AI приложения с нейни технологии
(снимка: AMD)

Иновациите, свързани с изкуствения интелект, доведоха до появата на вълна от интелигентни и ефективни приложения. Допълнителен тласък на това развитие дава AMD – компанията обяви първо по рода си състезание за разработчици на AI решения с нейни технологии.

Ентусиастите в това ново направление на ИТ индустрията са изправени пред предизвикателството да създават иновативни AI приложения за използване в центрове за данни, работни станции и лаптопи, игри, роботика и др. Разработчиците могат да избират от три различни категории:

  • Генеративен AI – на база AMD Radeon Pro W7900 или MI Instinct 210, в комбинация със софтуера AMD ROCm, разработчиците са предизвикани да се разпрострят отвъд текущите сценарии на използване на генеративен AI.
  • AI за роботика – Стъпвайки върху комплект за роботика Kria KR260 , разработчиците могат да използват предварително изградените интерфейси и ускорени приложения, за да създадат уникални AI-визионни приложения за роботика в множество сектори.
  • PC AI – с AMD Ryzen AI, първият в света процесор с вграден AI енджин, разработчиците могат да създават приложения за персонални компютри, използвайки визия, реч или оптимизирани за домейни LLM (големи езикови модели), да вдъхнат живот на компютъра с изкуствен интелект и да подчертаят неговия потенциал за подобряване на потребителската работа и ефективност.

Всяка категория ще има голяма награда от $10 000 USD и допълнителни награди за победителите на второ и трето място.

За да насърчи иновациите в академичните среди и разнообразието в индустрията, университетската програма на AMD предлага специална парична награда за един печеливш проект, представен от студент, както и награда „Жените в технологиите” за най-добрия проект сред екипи, съставени предимно от дами.

Регистрацията за състезанието вече започна, а заявките за безплатен хардуер приключват на 31 януари 2024 г. Повече информация, включително правилата, изискванията, хардуерните приложения и регистрацията, са налични на страницата на състезанието и в блога на общността на AMD.

Коментар