Слънчева кула ще осигурява електричество ден и нощ

Необичаен соларен проект на арабски учени има добри перспективи за реализация
(снимка: CC0 Public Domain)

В търсене на стабилен източник на възобновяема енергия учени от Йорданския технически университет Ал-Хюсеин и Катарският университет моделираха „слънчева” кула с височина около 200 м, която може да генерира електричество не само през деня, но и през нощта. 

Вертикално ориентираните турбини в кулата ще управляват въздушни потоци нагоре и надолу, като по този начин ще работят непрекъснато, в режим 24/7, съобщи за иновативната разработка NewAtlas.

Системата се нарича TTSS (Twin technology solar system) или „слънчева система с двойна технология”. Гигантски колектор тип оранжерия с диаметър 250 м ще събира нагрят въздух от голяма площ и ще го изпуска през отвор в центъра с диаметър 10 м. Въздушният поток, който нахлува в кулата с височина 200 м, ще върти голяма турбина в основата на тръбата.

Около тръбата се създава редица от 10 сегментирани секции, всяка с ширина 1,8 м, обхващащи централната тръба по окръжност. В тези участъци въздухът “тече” надолу, защото във висините е по-студено, отколкото в дъното. За да се ускори потокът, в горната част на всеки участък ще се пръска влага под формата на мъгла, което допълнително ще охлажда въздушните маси. В долната част на всяка секция ще има по една малка турбина.

Подобна инсталация ще работи не само през деня, но и през нощта, когато централната турбина ще се изключва, но поради температурната разлика, движението на въздушният поток отгоре надолу ще продължи.

Гигантският колектор ще събира нагрят въздух от голяма площ и ще го изпуска през отвор в центъра (източник: Al Hussein Technical University / Qatar University)

Моделирането въз основа на местните условия показва, че проектът може да генерира общо 753 MWh електроенергия годишно. Възходящият поток ще осигури 350 MWh (но само при слънчева светлина), а низходящият поток при денонощна работа ще произведе около 400 MWh.

Остава проблемът със значителната консумация на вода за охлаждане с мъгла, така че проектът ще бъде ограничен по отношение на местата за инсталиране, въпреки че предложението е изкушаващо за използване в пустинни райони с горещ климат.

И накрая, архитектурата на слънчевата кула може хармонично да се съчетае с арабската култура, което ще ѝ придаде специален чар, а това е сериозен мотив за мащабно разгръщане на подобни инсталации.

Коментари по темата: „Слънчева кула ще осигурява електричество ден и нощ”

добавете коментар...

  1. *

    Външните секции са “широки” 3,6 м (радиуса им е 1,8 м)…
    Малко мислене не е излишно, когато се чете (преписва).

Коментар