Германия се нуждае от 80 хиляди специалисти по чипове

Недостигът на специалисти бави плановете на Германия да развие собствена полупроводникова индустрия (снимка: CC0 Public Domain)

Плановете на Германия за организиране на собствено производство на чипове, което да замени вноса, се натъкнаха на сериозен проблем – недостиг на специалисти. Най-развитата европейска икономика се нуждае от още 80 хиляди квалифицирани работници за полупроводниковата си индустрия.

Институтът по германска икономика съобщи, че в страната липсват около 82 хиляди квалифицирани кадри в областта на производството на чипове. Още повече, че дефицитът на кадри расте – през 2021-2022 г. недостигът на специалисти беше с 20 хиляди по-малко.

„Растежът на производството на чипове в Германия до голяма степен зависи от наличието на квалифицирана работна сила. Текущата оценка на професионалната среда, която е особено важна за полупроводниковата индустрия, показва, че нуждата от квалифицирана работна ръка нараства бързо и не може да бъде посрещната без значителни допълнителни усилия”, сочи докладът на IW, без да уточнява за какви „допълнителните усилия” става въпрос.

Едва напоследък Германия започна да развива собствено производство на полупроводници, за да намали зависимостта си от азиатските доставчици. Правителството на канцлера Олаф Шолц се стреми да подкрепи технологичния сектор на страната и да осигури доставки на критични компоненти на фона на нарастващото геополитическо напрежение, отбеляза наскоро Блумбърг.

След като инвестира 20 милиарда евро в изграждане на заводи за полупроводници, Германия е изправена пред недостиг на специалисти, които да работят по тях. Но и в други индустрии липсват необходимите кадри.

Членът на Икономическия съвет към германското правителство Моника Шницер изрази мнение, че поради демографските проблеми Германия  се нуждае от около 1,5 милиона специалисти от чужбина годишно, за да управлява икономиката на желаното ниво. По данни на Германския институт за икономически изследвания, през 2022 г. търговските организации не са успели да намерят квалифицирани специалисти за 630 хиляди свободни позиции. През 2021 г. тази цифра е била 280 хиляди.

Междувременно Германия планира да стане един от лидерите в ЕС в производството на чипове. Бъдещият завод на тайванския контрактен производител TSMC в Дрезден ще отвори 2 хиляди работни места. Съгласно плана, изграждането на фабриката ще започне през втората половина на 2024 г.

През юни 2023 г. стана известно намерението на Intel да инвестира 30 милиарда евро в изграждане на заводи за полупроводници в Германия, а правителството на страната обеща да добави 10 милиарда към тази инвестиция.

Общо, германското правителство планира да отдели 20 милиарда евро за проекти в сферата на полупроводниците. Парите ще бъдат разпределени до 2027 г. между германски и международни компании и ще дойдат от Фонда за климата и трансформацията, съобщи по-рано Блумбърг.

Infineon ще получи около 1 милиард евро, което представлява около 20% от инвестицията в новия завод за полупроводници в Дрезден. Германският автомобилен доставчик ZF Friedrichshafen AG и американският производител на чипове Wolfspeed Inc. също ще получат правителствени пари за изграждане на завод за чипове от силициев карбид в Саарланд, близо до френската граница.

Коментар