Windows 10 ще живее и след края на поддръжката – срещу заплащане

Windows 10 ще получава платени актуализации на сигурността три години след изтичане на срока на поддръжката (снимка: CC0 Public Domain)

След по-малко от две години ще приключи поддръжката на Windows 10. Microsoft обаче ще продължи да пуска актуализации за сигурност на системата срещу заплащане, както беше в случая с Windows 7. Но ако преди само корпоративните клиенти на Microsoft можеха да купят актуализации, сега и обикновените потребители ще имат тази възможност. 

И така, Microsoft ще осигури актуализации на сигурността на Windows 10 и след края на техническата поддръжка, твърди тематичният портал Neowin. Това е често срещана практика – Windows 7, например, получаваше платени актуализации в продължение на няколко години, след като техническата поддръжка спря през януари 2020 г.

Докато в миналото тази опция беше достъпна само за корпоративни клиенти на Microsoft, сега и обикновените потребители, които възнамеряват да останат на Windows 10 възможно най-дълго, ще могат да разчитат на платени актуализации от Microsoft в рамките на три години от датата на прекратяване на техническата поддръжка.

Какви са мотивите

Все още не е ясно от какво се ръководи Microsoft, когато въвежда подобна опция, тъй като за обикновените потребители е по-евтино да преминат към по-нова версия на Windows, в сравнение с компаниите. Интересен е фактът, че делът на Windows 11 през двете години след появата му едва надхвърли 26,6%, срещу 68% за Windows 10, пуснат преди почти осем години и половина, според статистика на StatCounter за ноември 2023 г.

Техническата поддръжка за Windows 10 ще приключи на 14 октомври 2025 г. От март 2023 г. тази операционна система вече не получава функционални актуализации, с изключение на гласовия асистент Copilot, който Microsoft сега се стреми да интегрира във всичките си продукти.

Освен това потребителите на Windows 10 могат да разчитат само на пачове за сигурност – това се прави, за да имат допълнителен стимул да преминат към Windows 11.

Microsoft все още не е уточнила колко ще струва на бизнеса и частните потребители да използват Windows 10 за още три години и да получават актуализации на сигурността. Но е известно, че някои клиенти на Microsoft ще получават актуализациите безплатно – онези потребители, които, докато използват Windows на локални компютри, имат и абонамент за услуга на Microsoft, която им позволява да стартират Windows 11 в облака.

Тази услуга стартира през юли 2021 г. и се наричаше Windows 365. През април 2023 г. Microsoft обяви нови тарифи за услугата и ги популяризира сред потребителите, като открито посочи, че с Windows 365 няма да им трябва да купуват локални лицензирани копия на Windows.

Ползи за компаниите

Платените актуализации на сигурността за всяка версия на Windows, издадена след края на периода на техническа поддръжка, са от полза предимно за компании, които са клиенти на Microsoft. Новите версии на Windows, което се вижда особено ясно в примера на Windows 11, винаги са по-взискателни към хардуера, което означава, че компаниите не само ще трябва да закупят куп лицензи, но и с голяма степен на вероятност да похарчат пари за обновяване на целия им парк от компютри.

В тази връзка споразумение с Microsoft за доставка на платени актуализации може да струва на бизнеса няколко пъти по-малко. В допълнение, компаниите могат да се спасят от възможни проблеми със съвместимостта на софтуера, от който се нуждаят и който работи правилно под Windows 10, но може да започне да се проваля под Windows 11. И накрая, корекциите за сигурността намаляват риска за компаниите да станат жертва на хакване.

Ползи и за Microsoft

Microsoft, от своя страна, също има своите ползи от подобна схема. Въпреки че губи в броя на продадените лицензи за Windows 11, тя все пак ще получава пари от продажбата на платени актуализации за Windows 10. Освен това никой не казва, че Microsoft ще трябва да пуска пачове всеки ден – според условията на програмата за платена поддръжка, актуализациите ще се пускат веднъж месечно, тоест 36 пъти за цялата продължителност на тази програма.

Коментари по темата: „Windows 10 ще живее и след края на поддръжката – срещу заплащане”

добавете коментар...

  1. Yosemite Sam

    Как не, да им плащам за протърканите кръпки на бъгливия индиос.

  2. W10

    Listing: Windows 10 Enterprise LTSC 2021
    Start Date: Nov 16, 2021
    Mainstream End Date: Jan 12, 2027

    Listing: Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021
    Start Date: Nov 16, 2021
    Mainstream End Date: Jan 12, 2027
    Extended End Date: Jan 13, 2032

Коментар