Въпреки санкциите: SMIC подготвя 5-нм процесор за Huawei

SMIC усвоява производство на 5-нм чип Kirin чрез DUV литография
(снимка: HiSilicon)

Китайският чипмейкър SMIC подготвя производството на SoC платформа Kirin за нуждите на Huawei, като използва 5-нанометрова технология, въпреки силно ограничителните санкции от страна на САЩ.

SMIC няма достъп до литографии, които използват „екстремния ултравиолетов спектър” (EUV), така че нейният Kirin чип е създаден на по-стари машини, които разчитат на DUV (дълбок ултравиолетов спектър), отбелязва Gizchina.

Наскоро бивш мениджър на TSMC и IBM заяви, че SMIC е способен да произвежда чипове по 5-нанометрова технология, но продуктите ще бъдат скъпи. Това обаче едва ли тревожи особено Huawei в настоящата ситуация.

Преходът към 5 нанометра може да не е толкова ефективен при SMIC, колкото при TSMC и други компании, които използват EUV литография. Това предполага, че последното поколение платформа Kirin вероятно няма да е конкурентна на водещите Qualcomm и MediaTek SoC от предишни поколения.

Неотдавна Huawei пусна флагманския смартфон Mate 60 Pro, който изненада анализаторите и властите в САЩ с наличния в него 7-нанометров чип Kirin 9000s. Оказа се, че именно SMIC е доставила модерната SoC на своя клиент Huawei.

Коментар