България основа Международна олимпиада по изкуствен интелект

Новаторско събитие ще срещне в най-талантливите ученици от цял свят
(снимка: CC0 Public Domain)

България обяви домакинството на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence, IOAI), която ще се проведе от 9 до 15 август 2024 година в Бургас. Това новаторско събитие ще срещне най-талантливите ученици от цял свят, които могат да създават, използват и развиват изкуствен интелект, съобщи Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Олимпиадата ще бъде иновативно преживяване, като съчетава традиционния научен подход с последните постижения в AI. Целта ѝ е да предизвика участниците да мислят критично, да трупат теоретични и практически знания и да им даде перспектива за необятните възможности в тази област.

Надпреварата ще се проведе в два кръга: научен (споделена задача) и практически. Представители на водещи университети ще участват в научния комитет и създаването на задачите, те ще разкрият своите последни разработки и ще обсъждат кариерните възможности в AI сферата.

Отборите трябва да се състоят от четирима ученици до 20-годишна възраст, избрани на базата на национални състезания. Предвиден е безплатен онлайн подготвителен курс за всички селектирани участници.

Благодарение на подкрепата на българското правителство, първите 10 регистрирани страни ще получат 60% отстъпка от таксата за участие. Състезанието ще се проведе с подкрепата на МОН и община Бургас. Негов основен партньор е Сдружението за олимпийски отбори по природни науки (СООПН).

„Създаването на Международната олимпиада по изкуствен интелект (IOAI) е естествено продължение на българската традиция в областта на международните научни състезания. В България са основани Международната олимпиада по информатика IOI през 1989 г., Международната олимпиада по лингвистика IOL през 2003 г. и Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI през 2017г.”, сподели инж. Александър Велинов, председател на инициативния комитет.

По неговите думи, „IOAI е следващата стъпка в нашата амбиция да бъдем сред водещите в научните изследвания и образованието”. Освен състезанията водещи университети от цял свят ще демонстрират последните си постижения и ще представят на учениците възможностите за продължаване на образованието им в областта на изкуствения интелект, допълни той.

Коментар